Etykiety z klejem do butelek szklanych
Klej do wina, do oznakowania naklejania na butelki. Etykiety mogą być produkowane metodą offsetową arkuszowo lub na roli fleksograficznie. W metodzie offsetowej etykiety są naklejane na tzw. na mokro. Nasza drukarnia wykonuje etykiety metodą fleksograficzną na rolkach. Do wyboru są różne materiały w konfiguracji z odpowiednim klejem. Kleje akrylowe zapewniają wyższą szybkość i łatwość przetwarzania. Szybsze etykietowanie na etykieciarkach aplikatorach etykiet. Kauczukowe kleje za to lepiej zachowują się w niskich temperaturach i warunkach podwyższonej wilgotności. Takie warunki są dość częste przy rozlewaniu win. Lepsza jest odporność na tzw. "kubełek lodu", czyli przechowanie butelki wraz z etykietą w lodzie przez kilka godzin. Dostawca surowca zapewnia 2 letnią trwałość liczoną od momentu wyprodukowania. Mówi się, że etykieta jest wodoodporna, jeśli papierowy materiał wierzchni jest wodo- i ługoodporny (WSA) - taka etykieta po namoczeniu nie rozwala się na paprochy, tylko pozostaje w całości. Ma to znaczenie przy etykietach zmywalnych / butelkach zwrotnych / procesach recyklingowych.
SPECYFIKACJA - KLEJ ZMYWALNY WODĄ O ODCZYNIE ZASADOWYM :
1. CHARAKTYRYSTYKA : Akrylowy, Na bazie wody
2. ZASTOSOWANIE : Zmywanie Gorącą wodą (70-80°C) o odczynie zasadowym. Czas zmywania zależy od rodzaju etykietowanej powierzchni. Klej trwały zaprojektowany do etykietowania wina. Klej ten ma także dobrą odporność na wodę oraz sprawdza się przy przechowywaniu butelek w pojemnikach z lodem.
3. MOŻLIWOŚCI : Zaleca się wcześniejsze testy właściwości zmywania zarówno dla pustych, jak i zadrukowanych etykiet. Aby zapewnić optymalne przyleganie, butelki muszą być suche i czyste. Sztywność etykiety ma wpływ na unoszenie się rogów etykiety.
4. TEMPERATURY :
- minimalna etykietowania : 5
- minimalna po etykietowaniu : -20
- maksymalna po etykietowaniu : 80
SPECYFIKACJA - KLEJ DO WIN STANDARD :
1. CHARAKTYRYSTYKA : Kauczukowy
2. ZASTOSOWANIE : Wysoka przylepność początkowa do wilgotnych powierzchni butelek.
3. MOŻLIWOŚCI : Przechowywać w temperaturze pokojowej 20-24 stopni. Posiada certyfikat ISEGA do kontaktu z żywnością.
4. TEMPERATURY :
- minimalna etykietowania : 0 (na życzenie od -5)
- minimalna po etykietowaniu : -20
- maksymalna po etykietowaniu : +70 (na życzenie od 80)
MERYTORYCZNE PORADY HANDLOWCA : Michał Bartecki
Etykiety wodnozmywalne zwane potocznie cukrowym. Wykorzystują specjalny klej który mylnie nazywany jest cukrowym, choć nie ma nic wspólnego z CUKREM. Najczęściej jest w konstrukcji z etykietami papierowymi. Jest to zupełnie inna kategoria niż kleje ODLEPNE.
Klej ten ma w sposób prosty w połączeniu z zastosowaniem WODY , powodować by etykieta usuwana była z danej powierzchni. Materiał ten znajduje zastosowanie wszędzie tam gdzie chcemy by za pomocą wody dezaktywować etykiety. Najczęściej wykorzystywany jest z materiałami wierzchnimi: papierem GLOSS półbłyszczącym, papierem termicznym ECO i papierem termicznym TOP. Do wyboru na rynku są kleje danego dostawcy surowca. Trzeba dobierać klej CUKROWY zawsze pod konkretne zastosowani. Kleje te mają krótką żywotność. Etykiety papierowe z klejem CUKROWYM po okresie gwarancji i paru latach tracą znacząco swoje właściwości. Dzięki etykietom, które zmywają się z łatwością i nie pozostawiają śladów na powierzchniach, Klient usprawni proces ponownego etykietowania oraz wykorzystywania pojemników. Dzięki tym materiałom ze specjalnymi zmywalnymi klejami, etykiety mają zastosowanie w logistyce i spożywce, aby zapewnić wielokrotne wykorzystywanie pojemników.
MERYTORYCZNE PORADY HANDLOWCA : Michał Bartecki