Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety foliowe bezklejowe

Etykiety foliowe bezklejowe

 

Etykiety dla ogrodnictwa, ogrodnicze do oznaczania roślin. Do grupy tych etykiet zaliczamy:

- PĘTELKI OGRODNICZE

- STRZAŁKI OGRODNICZE,

- PRZYWIESZKI, etykiety foliowe typu przywieszka itd.

 

Charakteryzują się tym, że informacje na nich zawarte są trwałe i odporne na czynniki atmosferyczne oraz tarcie. Są to etykiety bezklejowe z odpowiednim wycięciem i perforacją, która służy do odzierania ich od siebie. Ze względu na przepisy stosuje się tzw. PASZPORTY ROŚLIN. 

 

 PORADY MERYTORYCZNE HANDLOWCÓW : Agnieszka Kacmarska, Daniel Szydłowski.

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

Zawieszki FruitTag służą do znakowania produktów spożywczych : warzyw i owoców, w branży spożywczej. Są wykonane z laminatu w ktorym jedna z warstw jest termiczna do drukarek etykiet i maszyn klispujących - pakujących w worki raszlowe. FruitTagi to bardzo mocne etykiety bezklejowe, nawinięte na rolkach. Kształt ich formowany jest przy użyciu specjalnych wykrojników, i może być dowolny.  Przywieszki te wykonane są z 2 warstw, specjalnego materiału - folii polipropylenowej i papieru termicznego. FruitTag nazwane równiez WineGLASS posiadają atest do kontaktu z żywnością. Fruit Tagi mogą być zadrukowane techniką fleksograficzną UV. Warunkiem koniecznym jest użycie specjalnych farb do kontaktu z żywnością, która ma niską migrację. Warstwa termiczna przywieszki umożliwia klientom dodrukowywanie dodatkowych informacji o produkcie na drukarce termicznej (data ważności, partia seria towaru, odmiana). Wadą i ograniczeniem etykiety jest warstwa termiczna, przez którą należy unikać wilgoci i wystawiania na światło słoneczne, ponieważ spowoduje to żółknięcie papieru. Drukarnia BART stara się by dostarczony produkt był najwyższej jakości, z jak najmniejszą ilość łączeń wstęgi.

 
ZASTOSOWANIE FRUITTAGÓW : Przeznaczone dla przemysłu spożywczego. Najczęściej spotykana jest jako etykieta do czosnku, cebuli, warzyw i owoców. Dzięki swojej naturalenej wytrzymałości może pełnić funkcję uchwytu do noszenia. Na Fruittagach najczęściej wykonuje się nadruk : logo firmy , nazwą produktu, certyfikaty np. produkt polski i eko euroliść certyfikat, dane producenta dane do korespondencji. 

Popularnym wymiarem są : 40x142,8 ; 40x154 ; 40x308 ; 40x400

 

 
SPECYFIKACJA MATERIAŁU WIERZCHNIEGO (czytaj więcej)

1. CHARAKTYRYSTYKA : Chemi termiczny papier. Trwały. Laminowany folią MOPP (fibrylowaną) lub standardową, która gwarantuje wytrzymałość i odporność na rozdzierania. Materiał termiczny ECO (tańszy) lub TOP (droższy) zabarwia się na kolor czarny.

2. ZASTOSOWANIE : Znakowanie produktów informacjami zmiennymi. W suchych warunkach. Tam gdzie ważna jest odporność na rozdzierania. Do ręcznego i automatycznego znakowania.

3. GRAMATURA : 180 g/m2

4. GRUBOŚĆ : 220-230 um

5. MOŻLIWOŚCI : Warstwa foliowa zapewnia ochronę przed rozdarciami.

 

POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

Etykiety bezklejowe foliowe do przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych. Mogą być kolorowe lub proste białe z nadrukiem czarnym spersonalizowanym. Dostarczane są w rolkach. Materiały z których wytwarzane są etykiety mają  odpowiednie atesty do pośredniego lub bezpośredniego kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach spełniał wymagania prawne. Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne (masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego należy używać specjalnych dedykowanych do tego celu materiałów.

 

ZASTOSOWANIE ETYKIET i PRAWO (czytaj więcej)

Etykiety mięsne powinny posiadać informacje. Niezbędnych do wyprodukowania konkretnego produktu mięsnego. Podawanie informacji o zawartości skłądników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
 

MATERIAŁY (czytaj więcej)

Etykiety do bezpośredniego kontaktu z mięsem są wykonane z materiału foliowego, odpornego na tłuszcze, na którym wykonuje się personalizację za pomocą drukarek termotransferowych i odpowiednio trwałej kalki barwiącej.  

 

POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska. 

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

Technologii  formowania wtryskowego, to technologia wtapiania etykiet In - Mold (IML) jest oszczędnym rozwiązaniem do dekorowania pojemników i pokrywek z tworzyw sztucznych. Etykiety IML dostarczane są w postaci stosów nie roli, nie zawierają kleju. Polega na łączeniu etykiety z opakowaniem bezpośrednio w trakcie procesu produkcyjnego opakowania. Łączenie odbywa się na specjalnej maszynie. Wówczas etykiety łączą się z opakowaniem w formie płynnej. Zarówno opakowanie jak i etykiety są wykonane z tego samego materiału jakim jest polipropylen. Etykiety muszą charakteryzować się odpowiednim poziomem przewodzenia ciepła, przenikalności powietrza, sztywnością. Najważniejsza jest elektrsostatyka. Są to etykiety foliowe białe lub bezbarwne przezroczyste najnowszej generacji, choć na rynku już jakiś czas istnieją. Zarówno proces łączenia etykiet z opakowaniem jak i zadrukowanie etykiet w drukarni etykiet jest procesem skomplikowanym. Muszą być spełnione liczne wymagania techniczne. Etykiety wraz z opakowaniem nadają się do recyklingu. Ze względu na proces zgrzewaniana, poddawania opakowania i etykiety temperaturom pomiędzy 200-240 stopni Celsjusza należy korzystać ze specjalnych materiałów, by uzyskać najwyższą jakość nadruku na folii PP. Folia nie może ulec uszkodzeniu podczas produckji opakowań. Inaczej niż etykiety samoprzylepne, są zintegrowane w taki sposób, że stają się niemożliwe do oddzielenia od opakowania.

 

POMOC/PORADA MERYTORYCZNA HANDLOWCA : Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie