Producent etykiet samoprzylepnych

Branża spożywcza

Dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia. Przykładem są produkty : mięsne, mleczne, pieczywo, cukiernicze. W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, przetwórstwo warzywno - owocowe, zakłady cukiernicze. Każda branża stawia inne wymagania, które spełniają producenci etykiet. W branży spożywczej w etykietach ważny jest przede wszystkim aspekt przydatności do kontaktu z żywnością, a później oczywiście wizerunek, jakość i realne oddanie na zdjęciu rzeczywistej potrawy, warzyw czy owoców. Efekt powinien "SMAKOWAĆ" i pobudzać zmysły.
Nie należy zapominać o aspektach prawnych, normach unijnych. Wszystkie surowce stosowane do szeroko rozumianego pakowania żywności nie powinny, powodować przenikania do żywności substancji, które mogłyby wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka i nie powinny powodować zmian w składzie żywności, jej wyglądzie czy smaku.

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety białe i kolorowe do kontaktu z żywnością. W przypadku tego typu etykiet istotne znaczenie ma ich sposób kontaktu z produktem. Etykiety żywnościowe pełnia najczęściej funkcje informacyjną i ozdobną, musza mieć wysokie walory estetyczne aby dobrze wyglądać na półce sklepowej. Kontakt etykiety z żywnością może być bezpośredni lub pośredni (przez opakowanie). Etykiety mogą nie posiadać kleju lub zawierać klej atestowany, przeznaczony jest do niebezpośredniego kontaktu z artykułami żywnościowymi, kontaktem z żywnością suchą, wilgotną (bez tłuszczu).

W przemyśle spożywczym do znakowania wyrobów i opakowań najczęściej stosuje się etykiety papierowe i foliowe. Klienci najczęściej etykietują za pomocą etykiet z folii PP i PE bez użycia kleju. Etykiety zadrukowuje się techniką fleksograficzną w pełnym kolorze FULL COLOR.

 

Etykiety do ŻYWNOŚCI - PRAWO (czytaj więcej)

Wszystkie zawarte na etykiecie elementy powinny być czytelne, trudne do usunięcia oraz widoczne. Przede wszystkim materiały i wyroby do kontaktu z żywnością muszą być produkowane zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną (GMP). Oprócz tego nie nie mogą one uwalniać składników wchodzodzących w ich skład w ilościach, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka , powodować niekorzystne zmiany skłądu żywności lub pogorszenie ich cech organoleptycznych. Materiał do kontaktu z żywnością powinien być stosowany zgodnie z przeznaczeniem określonym przez producenta.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Bartecki Michal
Mariański Wiesław
Pietrzak Jacek
Szczygielski Michał

 

ZALECENIA i BEZPIECZEŃSTWO (czytaj więcej)

Drukarnia etykiet BART w oparciu o przepisy i regulacje unijne sugeruje : Bezpośrednie etykietowanie żywności obwarowane jest szeregiem wymogów i przepisów. Odpowiednie wymogi zawarte są w dyrektywach unijnych. Wymogi te dotyczą w pierwszej kolejności papieru lub innego materiału wierzchniego.

MATERIAŁ WIERZCHNI : Musi mieć atest dopuszczający go do bezpośredniego kontaktu z suchą, wilgotną lub tłustą żywnością.

KLEJE : Muszą mieć atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Do etykietowania warzyw i owoców stosowane są specjalne do tego celu opracowane kleje HOT-MELT na bazie kauczuku syntetycznego oraz emulsyjne kleje akrylowe.

NADRUK - FARBY i LAKIERY : W przypadki bezpośredniego kontaktu z żywonością nasza drukarnia sugeruje użycie farb i lakierów niskomigracyjnych, które są droższe od standardowych.

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety do produktów mrożonych do głębokiego mrożenia. Najczęściej wykorzystywane są w przemyśle spożywczym z produktami przechowywanymi w warunkach niskiej temperatury (często poniżej ZERA stopni Celsjusza). Ze względu na specyfikę oklejanego materiału, etykiety na mrożenie najczęściej posiadają klej super trwały (super mocny) o znacznie zwiększonej przylepności. Takie etykiety naklejane są na tzw. materiały specjalne, opakowania giętkie, używane w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności. Ze względu na charakter stosowanych opakowań leków i środków ratujących życie, także do ich etykietowania używane są specjalne rodzaje etykiet z możliwością mrożenie do niskich temperatur). Często do mrożenia wybierane są etykiety termiczne, nasza firma bardziej zaleca etykiety termotransferowe, których papier jest bardziej odporny na wilgoć. Ze względu na swoje właściwości etykiety termo-transferowe są troche lepszym rozwiązaniem.

 

Etykiety do ŻYWNOŚCI - PRAWO (czytaj więcej)

Rozporządzenie w sprawie (przekazywania konsumentom informacji na temat żywności) informowaniu o żywności UE nr 1169/2011, które weszło w życie w dniu 13.12.2014 mówi że "umieszczanie daty zamrożenia jest obowiązkowe jedynie w etykietowaniu opakowanego zamrożonego mięsa, opakowanych zamrożonych surowych wyrobów mięsnych i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołustwa. Państwa słonkowskie Unii mogą podjąć decyzję o objęciu tym wymogiem nieopakowanego zamrożonego mięsa, nieopakowanych surowych wyrobów mięsnych, i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołóstwa".

Datę zamrożenia lub datę pierwszego zamrożenia należy wskazać w następujący sposób :

- poprzedza ja sformułowanie "Zamrożone dnia ...";

- sformułowaniu temu towarzyszy sama data lub odesłąnie do miejsca, gdzie data jest podana w etykietowaniu;

- data składa się z dnia, miesiąca i roku, w takiej kolejności oraz w niekodowanej formie, np. "Zamrożono dnia DD/MM/RRRR".

 

Więcej można przeczytać na stronie w zakładce specyfikacja.

 

ZALECENIA i BEZPIECZEŃSTWO (czytaj więcej)

Etykietowanie żywności obwarowane jest szeregiem wymogów i przepisów. Przedstawiany powyższe etykiety : nie są bezpośrednio naklejane na produkty żywnościowe. Mają kontakt z żywnością pośrednio poprzez opakowanie (często z funkcją barierową).

MATERIAŁ WIERZCHNI : Odpowiednie wymogi zawarte są w dyrektywach unijnych. Wymogi te dotyczą w pierwszej kolejności papieru lub innego materiału wierzchniego. Materiał wierzchni musi mieć atest dopuszczający do pośredniego kontaktu z żywnością.
NADRUK - FARBY i LAKIERY : W przypadki pośredniego kontaktu z żywonością propnowane jest użycie farb standardowych. Użycie farb i lakierów niskomigracyjnych, które są droższe od standardowych nie jest wymagane.

 

KLEJ (czytaj więcej)

Kleje muszą mieć atesty dopuszczające do kontaktu pośredniego z żywnością. Do etykiet mrożonych wykorzystywane są specjalnie do tego celu stworzone kleje. Maksymalna temperatura po etykietowaniu nie powinna przekraczać 50 stopni, oznacza to, że nie nadają się na słońce, klej ten pod wpływem wysokiej temperatury jest topliwy. Dostępne kleje :

- do mrożenia (tańszy) 

- do głębokiego mrożenia (droższy).

- na oszronione powierzchnie (najdroższy).

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Mariański Wiesław
Pietrzak Jacek

 

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykieta do wag zwana również etykietą wagowo-cenową. Etykieta cenowo-wagowa jest to forma informacyjnej etykiety samoprzylepnej używana na całym świecie do oznaczania masy i ceny artykułów spożywczych. Etykiety określające cenę i masę produktu są obecnie drukowane na materiałach samoprzylepnych termo czułych, przeznaczonych do drukowania termicznego. Powłoka termo czuła wymaga jedynie wpływu ciepła, aby zaktywować swą powierzchnię i odtworzyć drukowaną informację łącznie z kodem kreskowym. Do wykonania etykiet cenowo-wagowych stosowane są specjalne papiery termo czułe (ECO, TOP) kopiujące na czarno. Do drukowania termicznego etykiet wagowo-cenowych stosowane są różnego rodzaju drukarki sprzężone z wagą. Etykiety cenowo-wagowe stosowane są głównie w handlu detalicznym oraz handlu hurtowym i przemyśle. Te obszary zastosowań narzucają odpowiednie wymagania stawiane klejom samoprzylepnym. W związku z powyższym stosowane są kleje trwałe do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością oraz trwałe i usuwalne bez atestów do kontaktu z żywnością.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety promocyjne i cenowe są wykorzystywane w marketach, sklepach, domach towarowych. Służą do oznaczania produktów. Etykiety cenowe zwane są potocznie "cenówkami". Przekazują klientom informacje o aktualnej cenie na dany produkt. Są najczęściej wykonane z materiału termicznego, z papieru, w kolorze białym. Mają zapewniać czytelność, identyfikowalność i trwałość etykiety. 

Popularnymi wymiarami etykietek cenowych "cenówki" są :

- 32x20,

- 35x25 mm.

Etykiety promocyjne stosowane są do informowania o promocji danego towaru. Najczęściej są to etykiety kolorowe wyróżniające się, w kolorach jaskrawych, fluorescencyjnych. Informują o promocji na dany towar oraz jaki jest rabat procentowy. Zapewniają szybką i jednoznaczną identyfikacje.

 

ZASTOSOWANIA (czytaj więcej)

Naklejki promocyjne i cenowe są najczęściej wykorzystywane w marketach, do oznaczania produktów. Etykiety cenowe nazywane są potocznie jako "cenówki", służą do przekazywania klientom informacji o cenie danego produktu. Stosowane są do oznaczenia promocji na dany towar. Informują  klienta w markecie o promocji na dany towar oraz jaki jest rabat procentowy. Zapewniają szybką i jednoznaczną identyfikacje.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Bartecki Michał

FILMY : (kliknij i rozwiń)

Przykład: etykiety cenowe i promocyjnei :


Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Drukarnia BART oferuje wysokiej jakości etykiety kolorowe na opakowania zwane popularnie "wytłaczankami". Naszym głównym celem jest połączenie wysokiej jakości opakowania pudełka i etykiety. Dokładamy wszelkich starań aby opakowania do jajek były estetyczne i by przyciągały uwagę klientów / konsumentów.

Wykonujemy również popularne etykiety papierowe nazywane "cenówkami", które służą do oznaczania dat ważności. Najpopularniejszym rozmiarem jest 32x20 mm. oraz materiał papier półbłyszczący GLOSS, matowy MAT lub termiczny ECO.

Klienci drukarni BART w przypadku opakowań do jajek, stawiają przede wszystkim na to by produkt ostateczny - oklejona wytłaczanka do jajek, była w każdym calu dopracowana. Ważna jest nie tylko cena ale również szybkość wykonania zamówienia, precyzja naklejenia etykiety, jakość wydruku ale również dobra kooperacja z dostawcą tego złożonego rozwiązania.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety na słoiki (etykiety na produkty, etykiety na przetwory). Są to etykiety, których główna funkcja to f. Informacyjna i f. Ozdobna. Często na tych etykietach dodrukowywane są dodatkowe informacje jak np. data ważności, seria nr. Do tych etykiet używane są specjalne wykrojniki / noże tnące. Wymiary etykiety to 67x207 mm. Najważniejszą cechą etykiet na produkty jest jej ATRAKCYJNOŚĆ. Powinna być tak zaprojektowana by w efekcie podkreślić i wyróżnić jakoś produktu, którego identyfikuje.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Bartecki Michał

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

BANDEROLE - etykiety na przetwory i na słoiki. Są to etykiety papierowe z klejem standardowym nawinięte na rolkach. Do tych etykiet używane są specjalistyczne wykrojniki (noże tnące). Najważniejszą cechą etykiet na produkty jest jej ATRAKCYJNOŚĆ wizualna. Naklejka powinna być tak zaprojektowana by w efekcie podkreślać i wyróźniać jakoś produktu, którego identyfikuje.

 

ZASTOSOWANIE ETYKIET (czytaj więcej)

Często ich funkcją jest funkcja informacyjna i ozdobna, ale również stosuje się je jako zamknięcia do plombowania opakowania. Często na tych etykietach dodrukowywane są dodatkowe informacje jak np. seria nr, data ważności. Taki zadruk wykonuje się albo na drukarkach etykiet i kalki żywicznej, albo za pomocą tzw. plujek atramentowych zamontowanych na aplikatorach.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Bartecki Michał

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKROCONY (czytaj więcej)

Etykiety FruitTag służą do znakowania produktów. Jest to bardzo mocna etykieta bezklejowa, nawinięta na rolki. Kształt etykiety formowany jest przy użyciu specjalnych wykrojników, może być dowolny.  Przywieszki te wykonane są z 2 warstw, specjalnego materiału - folii polipropylenowej i papieru termicznego. Etykiety FruitTag posiadają atest do kontaktu z żywnością. Fruit Tagi mogą być zadrukowane techniką fleksograficzną UV. Warunkiem koniecznym jest użycie specjalnych farb do kontaktu z żywnością, która ma niską migrację. Warstwa termiczna przywieszki umożliwia klientom dodrukowywanie dodatkowych informacji o produkcie na drukarce termicznej (data ważności, partia seria towaru, odmiana). Wadą i ograniczeniem etykiety jest warstwa termiczna, przez którą należy unikać wilgoci i wystawiania na światło słoneczne, ponieważ spowoduje to żółknięcie papieru.

 
ZASTOSOWANIE ETYKIET (czytaj więcej)

Przeznaczone dla przemysłu spożywczego. Najczęściej spotykana jest jako etykieta do czosnku, cebuli, warzyw, owoców. Dzięki swojej naturalenj wytrzymałości może pełnić funkcję uchwytu do noszenia.

 
SPECYFIKACJA MATERIAŁU WIERZCHNIEGO (czytaj więcej)

1. CHARAKTYRYSTYKA : Chemi termiczny papier. Trwały. Laminowany folią MOPP (fibrylowaną), która gwarantuje wytrzymałość i odporność na rozdzierania. Materiał termiczny ECO lub TOP zabarwia się na kolor czarny.

2. ZASTOSOWANIE : Znakowanie produktów informacjami zmiennymi. W suchych warunkach. Tam gdzie ważna jest odporność na rozdzierania. Do ręcznego i automatycznego znakowania.

3. GRAMATURA : 180 g/m2

4. GRUBOŚĆ : 220-230 um

5. MOŻLIWOŚCI : Warstwa foliowa zapewnia ochronę przed rozdarciami.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety papierowe samoprzylepne białe i kolorowe nawinięte na rolkach, dla piekarni, piekarzy i cukierni (cukiernicze). Naklejane na zapakowane pieczywo chleb, opakowanie z bułkę tartą. Do znakowania pieczywa, chleba stosuje się odpowiednie materiały. Ze względu na kształty opakowań nie stosuje się etykiet foliowych. Najczęściej wybierane są tanie kleje standardowe z certyfikatem do kontaktu z żywnością. Dodruki wykonuje się na drukarkach etykiet za pomocą kalek barwiących tańszych woskowych lub droższych woskowo-żywicznych. Etykiety w małych i średnich ilościach aplikowane są najczęściej ręcznie lub za pomocą ręcznych aplikatorów. Przy większych ilościach etykiet aplikowane są za pomocą profesjonalnych atomatycznych aplikatorów etykiet.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Pietrzak Jacek

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety do metkownic, metki samoprzylepne w rolkach. Do ręczncyh aplikatorów Towa, do metkownic i datowników. Do etykiet białych i kolorowych z papieru i folii na podkładzie silikonowym papierowym. Podkład silikonowany na cienkiej folii PET gorzej się nadaje do takich zastosowań. Naklejki nawinięte są na rolkach różnych średnic w zależności od potrzeby, najczęściej małych fi 40, fi 25 mm. Służą do naklejania na różne produkty, do ich znakowania i identyfikacji. Drukarnia BART w zależności od rozmiaru etykiety, średnicy gilzy nawija dowolne ilości etykiet na rolki tak by nie sprawiały problemów w trakcie użytkowania.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Technologii  formowania wtryskowego, to technologia wtapiania etykiet In - Mold (IML) jest oszczędnym rozwiązaniem do dekorowania pojemników i pokrywek z tworzyw sztucznych. Etykiety IML dostarczane są w postaci stosów nie roli, nie zawierają kleju. Polega na łączeniu etykiety z opakowaniem bezpośrednio w trakcie procesu produkcyjnego opakowania. Łączenie odbywa się na specjalnej maszynie. Wówczas etykiety łączą się z opakowaniem w formie płynnej. Zarówno opakowanie jak i etykiety są wykonane z tego samego materiału jakim jest polipropylen. Etykiety muszą charakteryzować się odpowiednim poziomem przewodzenia ciepła, przenikalności powietrza, sztywnością. Najważniejsza jest elektrsostatyka. Są to etykiety foliowe białe lub bezbarwne przezroczyste najnowszej generacji, choć na rynku już jakiś czas istnieją. Zarówno proces łączenia etykiet z opakowaniem jak i zadrukowanie etykiet w drukarni etykiet jest procesem skomplikowanym. Muszą być spełnione liczne wymagania techniczne. Etykiety wraz z opakowaniem nadają się do recyklingu. Ze względu na proces zgrzewaniana, poddawania opakowania i etykiety temperaturom pomiędzy 200-240 stopni Celsjusza należy korzystać ze specjalnych materiałów, by uzyskać najwyższą jakość nadruku na folii PP. Folia nie może ulec uszkodzeniu podczas produckji opakowań. Inaczej niż etykiety samoprzylepne, są zintegrowane w taki sposób, że stają się niemożliwe do oddzielenia od opakowania.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety na wędliny są to informacyjne etykiety samoprzylepne używana na całym świecie do oznaczania suchych mięsnych artykułów spożywczych. Są to etykiety kolorowe z połyskiem - lakierowane, najczęściej wysoko uszlachetnione i ozdobne. Producentom wędlin etykiety dostarczane są w postaci nawiniętej na rolkach, ze względu na duże ilości oznaczanych produktów. Etykiety na wędliny muszą spełniać wiele wymogów związanych z bezpośrednim kontaktem z żywnością. Materiały z których wytwarzane są etykiety muszą posiadać odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach był wykonany farbami i lakierami o niskiej migracji, dopuszczonymi do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością. Na rynku można spotkać etykiety naklejane bezpośrednio na wyroby wędliniarskie (klej musi posiadać atest do bezpośredniego kontaktu z żywnością) lub w formie banderoli, owijanej do okoła artykułu spożywczego. Te obszary zastosowań narzucają odpowiednie wymagania stawiane klejom samoprzylepnym. W związku z powyższym stosowane są kleje trwałe do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością oraz trwałe i usuwalne bez atestów do kontaktu z żywnością. Etykiety wędliniarskie mogą być wykorzystywane w określonych specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego dedykowane specialne materiały muszą spełniać specjalne wymagania. 
 

ZASTOSOWANIE ETYKIET (czytaj więcej)

Informują konsumenta o cenie i masie danego produktu. Wyróżniające dany produkt na półkach sklepowych i w marketach. Etykiety mogą być naklejane na wyrobach wędliniarskich lub w formie owijek banderoli. 
 

MATERIAŁY (czytaj więcej)

Etykiety do wędlin ze względów dekoracyjnych posiadają kolorowy zadruk ale muszą być dodatkowo personalizowane, ponieważ każdy produkt może być inny. Często wykorzystywanym materiałem jest papier termo czuły wysokiej jakości TOP, przeznaczony do drukowania termicznego. Do drukowania termicznego etykiet stosowane są różnego rodzaju drukarki sprzężone z wagą.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Etykiety przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych i opakowąń w których się znajdują. Etykiety dostarczane są w rolkach. Mogą to być etykiety samoprzylepne kolorowe lub proste białe tańsze. Etykiety kolorowe wyróżniają dany produkt wraz z opakowaniem na którym są naklejone. Takie etykiety mogą mieć pośredni kontakt z żywnością poprzez opakowanie. Bardzo proste białe z nadrukiem czarnym służą dokładnej informacji zawartości i wagi. Białe etykiety z odpowiedniego materiału mogą być aplikowane bezpośrednio na mięso tusze zwierzęce. Wówczas materiał wierzchni etykiet, powinien zawierać odpowiednie atesty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. 
 

ZASTOSOWANIE ETYKIET VS PRAWO (czytaj więcej)

Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną i dekoracyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne dla konsumenta (Cena, masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura). Specjalny materiał umożliwia bezpośrednie etykietowanie etykiet na tusze. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Podawanie informacji o zawartości skłądników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd).
 

MATERIAŁY KOLOROWE NA OPAKOWANIA (czytaj więcej)

Etykiety naklejane na opakowania z wyrobami mięsnymi, ze względów dekoracyjnych, ozdobnych posiadają wysokiej jakości kolorowy zadruk. Często wykorzystywanym materiałem jest papier termiczny TOP wysokiej jakości. Jest on przeznaczony do drukowania na drukarce termicznej połączonej z wagą cenową metkującą. 

 

MATERIAŁY BIAŁE NA TUSZE (czytaj więcej)

Jest to nowość na rynku. Etykiety naklejane na Tusze zwierzęce pełnią funkcję informacyjną. Zawierają specjalny materiał wierzchni i klej, który został specjalnie zaprojektowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością suchą, wilgotną i tłustą. Klej ten występuje w konfiguracji z materiałem wierzchnim specjalnie do tego celu przeznaczonym. Zawiera certyfikaty ISEGA i spełnia normy EN 1230-2 (test Robinsona na bezsmakowość). Minimalna temp etykietowania to 5 stopni, min. temp. po etykietowaniu to -20 stopni C, maksymalna temp. po etykietowaniu wynosi 100 st. C. Posiada 2 lata gwarancji.

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Bartecki Michał

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie

OPIS SKRÓCONY (czytaj więcej)

Drukarnia etykiet BART wykonuje zadruki fleksograficzne kolorowe (do 8 stacji) na foliach i papierach wielowarstowowych laminatach. Opakowania te najczęściej są to torebki i saszetki do przechowywania produktów najczęściej spożywczych. Częstwo mają takie zastosowania jak : saszetki do kremów, torebki do przypraw, doypack. Drukarnia BART wykonuje zadruk kolorowy na laminatach na wstędze do 340-345 mm. nawiniętęj na rolkach, nie w arkuszach. Nanoszony od wewnętrznej strony PE - polietylen, zapewnia zgrzewalność opakowań (saszetki, torebki).

Formowanie opakowań, zgrzewanie, łączenie , wgrzewanie struny odbywa się na maszynie napełniającej u klienta. Wydrukowana i przycięta na wymiar folia jest zakładana na maszynę pakującą. Najpierw zostają zrobione zgrzewy boczne, następnie za pomocą ssawek boki saszetki zostają rozchylone i dozowany jest wsad. Następnie wykonywany jest zgrzew górny. Jeśli jest to konieczne zostają wykonane nacięcie do łatwego otwierania, eurodziurka i/lub tłoczenie daty i numeru serii.

 

MATERIAŁY : (czytaj więcej)

- laminaty z papieru i folii PE (58 i 96 um) - do suchych przypraw, cukier, pieprz, sól, nasiona

- laminaty barierowe z papieru i folii, Papier/Alu/PE (83 i 85 um) - saszetki i pouche, do suchych produktów, nasion, kawy, prepratatów, suplementów, proszków, kosmetyków

- laminaty barierowe z folii, PET/Alu/PE (79, 82, 96, 115 um) - saszetki i pouche, do płynnych i suchych produktów, kosmetyków, płynów, sosów, ketchupów, gdzie ważna jest odporność chemiczna, szczelność opakowania, przedłużenie trwałości produktu

- laminaty barierowe z folii, PET/other/PE (52 i 62 um), gdzie nie ma potrzeby stosowania barierowego ALU. Materiały na BILISTRY, TUBKI, PASTY

 

 


PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Michał Bartecki

Czytaj więcej

Prześlij zapytanie