Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety na mięsa naklejane


Etykiety przemysłu mięsnego, służą do znakowania w branży spożywczej wyrobów mięsnych i opakowąń w których się znajdują. Etykiety dostarczane są w rolkach. Mogą to być etykiety samoprzylepne kolorowe lub proste białe tańsze etykiety. Etykiety kolorowe wyróżniają dany produkt wraz z opakowaniem na którym są naklejone. Takie etykiety do żywności mogą mieć pośredni kontakt z żywnością poprzez opakowanie. Bardzo proste białe z nadrukiem czarnym służą dokładnej informacji zawartości i wagi. Białe etykiety z odpowiedniego materiału mogą być aplikowane bezpośrednio na mięso tusze zwierzęce. Wówczas materiał wierzchni etykiet, powinien zawierać odpowiednie atesty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Etykiety te są zadrukowywane w technice fleksograficznej za pomocą specjalnych farb do kontaktu z żywnością. W ostatnim czasie coraz popularniejsze jest oznakowywanie produktów logiem PRODUKT POLSKI podkręślając jego pochodzenie. Surowcem zalecanym jest folia, ponieważ papier pod wpływem środowiska niestety nasiąka, co niestety brzydko wygląda. 

 

Etykiety do POŚREDNIEGO KONTAKTU PRZEZ OPAKOWANIE : 

Etykiety samoprzylepne kolorowe mogą być uszlachetniane (droższe) lub proste białe (tańsze). Etykiety kolorowe wyróżniają dany produkt wraz z opakowaniem na którym są naklejone. Takie etykiety mają pośredni kontakt z żywnością. Bardzo proste białe z nadrukiem czarnym służą dokładnej informacji zawartości i wagi.

 

ETYKIETY BIAŁE NA TUSZE :

To nowość na rynku. Naklejanie na Tusze zwierzęce miało na celu ułatwić procesy logistyczne w zakładach mięsnych. Etykieta składa się ze specjalnego materiału wierzchni i kleju. Został on specjalnie zaprojektowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością suchą, wilgotną i tłustą. Zawiera certyfikat ISEGA i spełnia normy EN 1230-2 (test Robinsona). To klej akrylowy na bazie wody.

 

ZASTOSOWANIE ETYKIETY VS PRAWOZnakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną i dekoracyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne dla konsumenta (Cena, masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura). Specjalny materiał umożliwia bezpośrednie etykietowanie etykiet na tusze. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Podawanie informacji o zawartości skłądników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd).

 

SKŁAD MIĘSA : Etykiety mięsne powinny posiadać informacje o QUID (Quantitative Ingredient Declaration) - Deklaracja ilościowej zawartości składników. Jest to informacja o procentowej ilości wykorzystywanych składników, niezbędnych do wyprodukowania konkretnego produktu mięsnego. Prezentuje procentową zawartość danego składnika w chwili jego wykorzystania w procesie technologicznym. Deklaracja ta przyjmuje postać wykazu, z wyróżnieniem poszczególnych nazw składników uszeregowanych pod względem ich masy w kolejności od największej do najmniejszej. Prawidłowo wykonany wykaz powinien mieć Tytuł, Składniki lub Skład. Zaletą wprowadzenia QUID jest pobudzenie konkurencji wsród producentów. Obowiązek deklarowania na opakowaniach środków spożywczych procentowego udziału składników w momencie ich użycia w procesie produkcyjnym powinno być motywacją dla wytwórców żywności do poprawy jakości żywieniowej oferowanych produktów. 

 

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -15

- minimalna po etykietowaniu : -50

- maksymalna po etykietowaniu : +80 (na życzenie do +120)

 


 

W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą:

- Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska
[NONE]


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-53568


DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ  można stosować kleje :

1. S2800 - na mięso do naklejania bezpośrednio na, 

2. RP36fg i RP36ml - akrylowy do kontaktu z żywnością tłusta bezpośrednio

3. RH5F fruit i Rp1001, klej nazywany klejem na opony, odmiana z certyfikatem, do bezpośredniego kontaktu

4. s9500 klej biodegradowalny (test),

5. S2045n kauczukowy i do żywności, do niskich temp., FH21, RH9, do kontaktu pośrednio,  

6. RH9F , RH9L, RHR5, 

7. C2075n, na mrożenie do głębokiego mrożenia, Rp48, RH1, Rh3, pośrednio,

8. S7000er pośredni kontakt

9. s2065

- zakłady masarskie, przemysłu mięsnego, ubojnie mięsa

EKOland

Ekoland - znak ekologiczny najlepiej rozpoznawalny w Polsce symbol przeznaczony dla ekologicznej żywności. Przyznaje go Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Gospodarstwa, które ubiegają się o przyznanie oznaczenia ekologicznego muszą spełnić szereg kryteriów, m.i n.: użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, planować wypas zwierząt tak, aby nie zagrażał on ptakom łąkowym i cennym gatunkom roślinności dzikiej, a także chronić glebę i wodę. Gospodarstwa ekologiczne, które chcą posługiwać się znakiem ekologicznym Ekolandu nie mogą też produkować żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).

TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- żywność, mięsa

- folie bariwerowe,

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni), (nie stosuje się)

- podpalanie (wysoka temp.), (nie stosuje się)

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju

- odporność na alkohole i benzyny, (nie stosuje się)

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.