Etykiety na mięso
Etykiety bezklejowe foliowe do przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych. Mogą być kolorowe lub proste białe z nadrukiem czarnym spersonalizowanym. Dostarczane są w rolkach. Materiały z których wytwarzane są etykiety mają odpowiednie atesty do pośredniego lub bezpośredniego kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach spełniał wymagania prawne. Znakowanie żywności jest konieczne. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe.
ETYKIETY VS PRAWO : Podawanie informacji o zawartości skłądników mięsnych na etykiecie opakowania wyrobu mięsnego regulowane jest Dyrektywą 2001/101/WE z 26 listopada 2001r., rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10 lipca 2007r. dotyczącym znakowania oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Etykiety używane w zakładach mięsnych w celach logistycznych nie podlegają tym przepisom.
MATERIAŁ : Etykiety do bezpośredniego kontaktu z mięsem są wykonane z materiału foliowego, odpornego na tłuszcze, na którym wykonuje się personalizację za pomocą drukarek termotransferowych i odpowiednio trwałej kalki barwiącej.
W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą: - Michał Bartecki, Agnieszka Kacmarska, |
Napisz e-mail z zapytaniem Formularz Tel. +48 61-28-53568
- zakłady masarskie, przemysłu mięsnego, ubojnie mięsa
TESTY :
1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału
2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem
3. Odporność na wysoką temperaturę :
- słońce (30-40 stopni), (nie stosuje się)
- podpalanie (wysoka temp.), (nie stosuje się)
4. Odporność na niską temperaturę :
- lodówka
- zamrażarka
- głębokie mrożenie
5. Odporność nadruku :
- odporność na alkohole i benzyny, (nie stosuje się)
- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.