Etykiety do kontaktu z żywnością
OPIS OGÓLNY : W przypadku etykiet określanych "do kontaktu z żywnością" kluczowe znaczenie ma ich sposób kontaktu z produktem. Kontakt etykiety z żywnością może być bezpośredni lub pośredni (niebezpośredni, przez opakowanie). Etykiety mogą nie posiadać kleju lub zawierać klej atestowany. Do znakowania wyrobów i opakowań stosuje się naklejki papierowe lub foliowe. Bardzo często etykietuje się za pomocą etykiet z folii PP i PE bez użycia kleju. Etykiety zadrukowuje się techniką flekso- graficzną w pełnym kolorze FULL COLOR w wysokiej rozdzielczości HD, automatyczną kontrolą jakości i pasowania i odwzorowaniem kolorów. Etykiety można uszlachetnić poprzez : złocenie, srebrzenie, lakierowanie wybiórczego i matowego. Fachowo zaprojektowane opakowanie i spójna z nim etykieta pozwala Konsumentowi zapamiętać wizerunek dobrego i smacznego produktu. Dlatego istotne znaczenie ma kreowanie marki produktu. Dodatkowo uwagę można przyciągnąć z pomocą : - zadruków patriotycznych PRODUKT POLSKI Centralnie po środku etykiety umieszcza się nazwę oferowanego produktu dla czytelności, etykieta z logo producenta buduje markę i przywiązanie do produktu.
ZASTOSOWANIE : Etykiety żywnościowe dla branży spożywczej, pełnia funkcje informacyjną, identyfikacyjną, ozdobną. Naklejki te powinny wyglądać możliwie jak naj atrakcyjniej na półce sklepowej, by przyciągać uwagę klientów końcowych. Etykiety dla produktów spożywczych przede wszystkim pełnią funkcję informacyjną. Przekaz informacji musi być czytelny i jednoznaczny. Od początku roku 2020 pojawiły się na rynku w pełni biodegradowalne etykiety do kontaktu z żywnością.
ŁĄCZENIE Z KLEJEM : Klej do pośredniego kontaktu z artykułami żywnościowymi (niebezpośredniego), nadają się do kontaktu z żywnością suchą i/lub wilgotną, która nie jest tłusta. Istnieją też kleje do bezpośredniego klejenia na mięsa i inne artykuły spożywcze np. tusze zwierzęce. Istnieją też kleje biodegradowalne.
Etykiety dla produktów spożywczych najczęściej informują o tym co wchodzi w skład danego produktu, spis składników produktu w kolejności zmniejszania się ich zawartości, dodatków konserwujących, znak weterynaryjny, znak "e" (specjalny system kontroli wagi towaru), nazwa i adres producenta lub importera, dane adresowe firmy (infolinia, strona www), tabelę wartości odżywczych produktu (informacje na temat witamin i wartości mineralnych), tabela wartości odżywczych w przeliczeniu na dane porcje, informacje dietetyczne GDA, warunki przechowywania produktu, data przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości produktu, waga produktu, kod kreskowy, zagrożenia związane z niewłaściwym użytkowaniem produktu (ostrzeżenia dla konsumenta). UWAGA. W każdym przypadku etykiet konsument finalny musi mieć dostęp do obowiązkowych informacji na temat alergenów.
Co musi znaleźć się na etykiecie produktów spozywczych : 1. Nazwa produktu, zwyczajowa np. warzywa, owoce tropikalne, ser topiony. 2. Nazwa i adres producenta albo importera. Kraj pochodzenia w przypadku mięsa. 3. Skłąd, surowce użyte do produkcji oraz substancje dodane w procesie produkcji (konserwanty). Na pierwszym miejscu są składniki o największym udziale wagowym, następnie te o mniejszym. Produkty na przykład Cukier może występować pod wieloma nazwami jak glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop maltozowy, syrop fruktozowo-glukozowy, syrop kukurydziany, syrop skrobiowy czy ekstrakt słodu jęczmiennego. 4. Okres przydatności do spożycia. Data zamrożenia produktu. Można spotkać dwa sformułowania terminu ważności, które nie są synonimami: a) "Spożyć do" oznacza, że po dacie podanej na etykiecie, produktu nie możesz już spożyć, ponieważ grozi to zatruciem. Dotyczy to mięsa, nabiału. b) Drugą wersją jest "najlepiej spożyć przed". Jest to minimalna data trwałości. Produkty po upływie tego terminu są jeszcze bezpieczne, jednak walory smakowe mogą zacząć się zmieniać. Występuje na produktach typu: makaron, przyprawy, ryż itd. Data przydatności do spożycia musi znajdować się w tym samym polu widzenia co nazwa , pod którą produkt jest sprzedawany, ilość netto. Dyrektywa 2000/13/WE. 5. Waga netto, liczba sztuk, objętośc w przypadku płynów. 6. Warunki przechowania. Czy produkt należy przechowywać z dala od światła, w określonej temperaturze. 7. Sposób przygotowania. Ważne szczególnie w przypadku posiłków dla niemowląt. 8. Partia produkcyjna. 9. Informacje o śladowych ilosciach składników. Informacje te mają przestrzegać alergików przed ryzykiem spożycia. 10. GDA - Wskazane Dzienne Spożycie. Użycie na etykietach żywnościowych Piktogramów lub Symbolii jest tylko dodatkowym sposobem wyrażania danych szczegółowych. Informacje szczegółowe słowne i liczbowe nie mogą być zastąpione przez piktogramy czy symbole.
Informacje o wartości odżywczej Rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności reguluje że od dnia 13 grudnia 2014 wszystkie środki spożywcze z wyjątkiem "suplementów diety, wód mineralnych, żywności specjalnego przeznacenia" mają posiadać informacje o wartości odżywczej. Kolejność prezentowanych informacji powinna być następująca :
W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą: Agnieszka Kacmarska, Bartecki Michał, |
Napisz e-mail z zapytaniem Formularz Tel. +48 61-28-53568
Od 13 grudnia 2014 w Europie będą obowiazywać nowe zaostrzone przepisy dotyczące oznakowania żywności. Dzieki nim dowiemy się więcej o kupowanych towarach. Składniki na etykietach będą obowiązkowo opisane udziałem procentowym w produkcie. Nowe etykiety będą musiały być bardziej czytelne, większa czcionka.
Po tej dacie nowe produkty trafiające na rynek będą musiały być oznakowane według zmienionych zasad. Będzie można jednak wyprzedać żywność ze starymi etykietami, o ile trafiła do obrotu – będzie już w magazynach dystrybutorów lub na półkach sklepowych – przed 13 grudnia tego roku.
Nowym wymogiem jest wyraźne wyróżnienie na etykiecie składników, które mogą uczulać. Przykładem alergenu, który musi rzucać się w oczy (np. za sprawą pogrubienia czcionki), jest mleko.
Nowe przepisy nakazują także podawanie informacji, że produkty, do których dodano kofeinę w celu fizjologicznym – np. suplementy diety – nie są zalecane dla dzieci i dla kobiet w ciąży.
Trzeba będzie także obowiązkowo ujawniać kraj lub miejsce pochodzenia w przypadku mięs: wieprzowego, drobiowego, kóz i owiec.
Unia Europejska określiła także minimalną wielkość czcionki. W przypadku obowiązkowych danych na etykiecie, jak np. nazwa produktu, określenie trwałości lub wykaz składników, nie może być ona mniejsza niż 1,2 mm. Wyjątkiem są mniejsze opakowania lub pojemniki, których największa powierzchnia nie przekracza 80 cm kwadratowych. W tym wypadku minimalna czcionka może wynosić 0,9 mm.
Pojawia się także nowy obowiązek podawania informacji o wartości odżywczej większości produktów. Z tym że okres przejściowy na jej wprowadzenie mija 13 grudnia 2016 r. Na etykiecie będzie musiało pojawić się siedem elementów: wartość energetyczna, tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, cukry, białko oraz sól. Ze stosowania tego wymogu zwolnione są np. słodziki stołowe, sól, produkty nieprzetworzone czy zioła. Nie trzeba ich podawać także wtedy, gdy największa powierzchnia opakowania ma mniej niż 25 cm kw.
Nowe rozporządzenie mówi o tym, że podmiot wskazany na opakowaniu będzie odpowiedzialny za produkt. Jest to kluczowe szczególnie w przypadku marek własnych, które firmy wytwarzają dla sieci handlowych. "Podmiotem działającym na rynku spożywczym odpowiedzialnym za dostarczenie informacji na temat żywności, jest podmiot, który pod swoją nazwą lub firmą wprowadza do obrotu dany środek spożywczy. Podmiot ten musi zapewnić obecność i rzetelność przekazywanych informacji na temat żywności".
Celem rozporządzenia w sprawie informowania o żywności jest harmonizacja treści, w związku z czym nie ma możliwości stosowania terminu "WSKAZANE DZIENNE SPOŻYCIE" ani jego akronimu GDA. Właściwa stosowana nazwa to "REFERENCYJNA WARTOŚĆ SPOŻYCIA".
Kwestie dotyczące znakowania żywności nie zostały ostatecznie zamknięte. Mogą się pojawić jeszcze dodatkowe, uzupełniające akty prawne. Dlatego warto śledzić publikacje Komisji Europejskiej.
DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ można stosować kleje :
1. S2800 - na mięso do naklejania bezpośrednio na,
2. RP36fg i RP36ml - akrylowy do kontaktu z żywnością tłusta bezpośrednio,
3. RH5F fruit i Rp1001, klej nazywany klejem na opony, odmiana z certyfikatem, do bezpośredniego kontaktu
4. s9500 klej biodegradowalny (test),
5. S2045n kauczukowy i do żywności, do niskich temp., FH21, RH9, do kontaktu pośrednio,
6. RH9F , RH9L, RHR5,
7. C2075n, na mrożenie do głębokiego mrożenia, Rp48, RH1, Rh3, pośrednio,
8. s697
9. S2030 do wina
10. odlepne RC10, RR21, RR23, RR22, RR28,
11. Wodnorozpuszczalne RP45,
12. Na wódki RP74,
13. Na arkusze A4 - RPAF, RPA4, S2012
14. S2000n akrylowy standard, s692n standard, AP901, Rp37, RP51, RP537,
15. S7000er pośredni kontakt
16. s692
17. s2065
- etykiety na owoce (jabłka, gruszki, banany, mango), na warzywa (włoszczyznę, pomidory, kapusty, cebule, czosnek, szczypiorek, pietruszki), na słoiki (pieczarki, buraczki, marchew), pośrednio lub bezpośrednio oklejane
- etykiety spożywcze, do kontaktu z pożywieniem, jedzeniem, znakowanie i identyfikacja
- etykiety do opakowań próbek żywności, etykiety na pojemniki na żywność, informacje ze składem, informacja dotycząca składu - wartości
- druk etykiet na żywność, etykiety z atestem do kontaktu z żywnością
- etykiety na produktach żywnościowych bepośrednio naklejane na produkty
EKOland
Ekoland - znak ekologiczny najlepiej rozpoznawalny w Polsce symbol przeznaczony dla ekologicznej żywności. Przyznaje go Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Gospodarstwa, które ubiegają się o przyznanie oznaczenia ekologicznego muszą spełnić szereg kryteriów, m.i n.: użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, planować wypas zwierząt tak, aby nie zagrażał on ptakom łąkowym i cennym gatunkom roślinności dzikiej, a także chronić glebę i wodę. Gospodarstwa ekologiczne, które chcą posługiwać się znakiem ekologicznym Ekolandu nie mogą też produkować żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).
EUROLIŚĆ
Euroliść - znak ekologiczny przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Umieszczany obowiązkowo na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych wyprodukowanych w jednym z państw członkowskich i spełniających obowiązujące normy wspólnotowe. Nie obejmuje produktów importowanych spoza terenu Unii.
TESTY :
0. Naklejanie na powierzchnie :
- bezpośrednio na żywność, (trzeba dobrać odpowiednie materiały)
- karton, opakowanie z żywnością, np. ciastka, dle ciastkarni piekarni,
- opakowanie szklane w którym jest żywność, (szkło to idealna i najlepsza bariera), materiał wierzchni etykiety i klej nie mają wpływu na żywność, ważne jest czy szkło jest podgrzewane.
- opakowanie plastikowe z materiału PET, HDPE, i inne folie PP, PE, (niebezpośredni kontakt z żywnością), ważne są temperatury i powierzchnie opakowań. Opakowania dla spożywki z sosami, zupami, kremami, przetworami, warzywami i owocami, rybami, gotowymi wyrobami typu SUSHI itd.
- opakowania z folii metalizowanej przechowującej artykuły spożywcze, karmy, żywność dla zwierząt, przyprawy
- opakowanie metalowe, puszka z kawą
1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału
2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem
3. Odporność na wysoką temperaturę :
- słońce (30-40 stopni), standardowe warunki
- podpalanie (wysoka temp.), nie ma potrzeby poddawać opakowań wyższym temperaturom, chyba że tylko w takich warunkach napełniane są zawartością, wówczas klej musi być odpowiedni, nie może być topliwy kauczukowy. Tunele grzewcze w których zgrzewa się zbiorczo pare opakowań również się zaliczają.
4. Odporność na niską temperaturę :
- lodówka (2, 5, 8 stopni), etykiety z klejem standardowym
- zamrażarka (-18 stopni), etykiety z klejem mocnym i do mrożenia, aplikacja odbywa się w temp. dodatniej.
- głębokie mrożenie (-38 stopni), moment aplikacji może odbywać się w niskich temperaturach.
5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :
- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju
- odporność na alkohole i benzyny,
- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.