Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety na wędliny


Etykiety do wędlin są pełnią funkcję informacyjną na całym świecie, w branży spożywczej. Służą do oznaczania artykułów spożywczych z suchego mięsa. Ze względu na przepisy prawa producent wędlin musi poinformować konsumentów o składnikach umieszczonych w produkcie. Firmy wędliniarskie, by wyróżnić się na tle sporej konkurencji korzystają z etykiet kolorowych dodatkowo wysoko uszlachetnionych, ozdobionych za pomocą folii złotej lub srebrnej. Druk może być dodatkowo zabezpieczony za pomocą lakieru UV lub za pomocą laminowania. Ze względu na duże ilości oznaczanych produktów i łatwość aplikacji najczęściej korzysta się z etykiet nawiniętych na rolkach z zadrukiem techniką fleksograficzną. Etykiety wędliniarskie mogą być wykorzystywane w określonych specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego dedykowane specialne materiały muszą spełniać specjalne wymagania. Producenci produktów spożywczych branży mięsnej, często podkręślają ich wyjątkowość poprzez uszlachetnianie etykiet stosując coldstamping foliowanie na zimno

Materiał (surowiec) z którego wytwarzane są etykiety powinien posiadać odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Jeśli etykieta zawiera klej to musi posiadać atest do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Jak również nadruk kolorowy na etykietach powinien być wykonany farbami i lakierami o niskiej migracji, dopuszczonymi do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością. 

Banderole (owijane do okoła artykułu) naklejane bezpośrednio na wyroby wędliniarskie, nawet jeśli nie są bezpośrednio naklejane na wędliny, nie mają żadnej bariery pomiędzy produktem, dlatego musz mieć atest do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

 

ZASTOSOWANIE :

Etykiety informują o cenie i masie danego produktu. Pełnią funkcję ozdobną, dekoracyjną, wyróżniają dany produkt na półkach sklepowych i w marketach. Wstępny nadruk tła najczęściej z kolorowym logiem firmy wykonuje się w technice fleksograficznej w drukarni etykiet. Dodruki można wykonć w swoim zakresie na drukarkach etykiet za pomocą kalek barwiących woskowych tańszych lub droższych woskowo-żywicznych.

 

MATERIAŁ  :

Najczęściej wykorzystywanym surowem do tych etykiet jest papier termiczny specjalny, nie wchodzący w reakcję z żywnością, odpowiednio reagujący na niskie temperatury i wilgotność. Papier ten zabezpieczony jest powłoką ochronną od strony zewnętrznej i od strony kleju. Najczęściej wykorzystywane są kleje standardowe, mocne i na mrożenie.

 


 

W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą:

- Bartecki Michał,

[TEST][NONE]


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-53568


DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ  można stosować kleje :

1. S2800 - na mięso do naklejania bezpośrednio na, 

2. RP36fg i RP36ml - akrylowy do kontaktu z żywnością tłusta bezpośrednio

3. RH5F fruit i Rp1001, klej nazywany klejem na opony, odmiana z certyfikatem, do bezpośredniego kontaktu

4. s9500 klej biodegradowalny (test),

5. S2045n kauczukowy i do żywności, do niskich temp., FH21, RH9, do kontaktu pośrednio,  

6. RH9F , RH9L, RHR5, 

7. C2075n, na mrożenie do głębokiego mrożenia, Rp48, RH1, Rh3, pośrednio,

8. s697

9. S2030 do wina

10. odlepne RC10, RR21, RR23, RR22, RR28,

11. Wodnorozpuszczalne RP45,

12. Na wódki RP74, 

13. Na arkusze A4 - RPAF, RPA4,  S2012

14. S2000n akrylowy standard, s692n standard, AP901, Rp37, RP51, RP537,

15. S7000er pośredni kontakt

16. s692

17. s2065

- zakłady masarskie, przemysłu mięsnego

EKOland

Ekoland - znak ekologiczny najlepiej rozpoznawalny w Polsce symbol przeznaczony dla ekologicznej żywności. Przyznaje go Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Gospodarstwa, które ubiegają się o przyznanie oznaczenia ekologicznego muszą spełnić szereg kryteriów, m.i n.: użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, planować wypas zwierząt tak, aby nie zagrażał on ptakom łąkowym i cennym gatunkom roślinności dzikiej, a także chronić glebę i wodę. Gospodarstwa ekologiczne, które chcą posługiwać się znakiem ekologicznym Ekolandu nie mogą też produkować żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).

TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- papier, karton (niebezpośredni kontakt)

- spożwyka, żywność, mięsa

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni),

- podpalanie (wysoka temp.),

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju

- odporność na alkohole i benzyny,

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.