Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety do mrożenia


OPIS OGÓLNY : Etykiety do głębokiego mrożenia wykorzystywane są w przemyśle spożywczym z produktami przechowywanymi w warunkach niskiej temperatury. Wykorzystywane są w temperaturach poniżej ZERA stopni Celsjusza. Etykiety na mrożenie posiadają klej super trwały (super mocny) o znacznie zwiększonej przylepności do oklejanej powierzchni. Naklejane są na materiały specjalne (opakowania giętkie), używane w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności. Często do mrożenia wybierane są etykiety termiczne. Również można stosować etykiety termotransferowe, których papier jest bardziej odporny na wilgoć. Etykiety z klejem na mrożenie mogą być bez zadruku, z zadrukiem fleksograficznym, termicznym lub termotransferowym. Maksymalna temperatura po etykietowaniu nie powinna przekraczać 50 stopni celsjusza, nie powinny być wystawiane na działanie słońce, klej ten pod wpływem wysokiej temperatury jest topliwy. Producenci produktów spozywczych często podkręślają ich wyjątkowość poprzez uszlachetnianie etykiet stosując coldstamping foliowanie na zimno

Na etykietach i opakowaniach najczęściej drukowane są podstawowe dane : nazwa produktu, dane producenta, logo firmycertyfikaty i do recyklingu, data przydatności, zgodnie z rozporządzeniami.

 

Jeśli mówimy "klej do głębokiego mrożenia", to oznacza to klej, z którym etykiety można aplikować w temperaturze do -20*C, a wytrzymuje do -40*C. Czyli kluczowa jest tu temperatura aplikacji. Zwykłe kleje kauczukowe (RH9X, RH01, FH21, S2045n) też powinny się dobrze trzymać w temperaturze -40*C, ale nie można ich w tak niskiej temperaturze aplikować (odpowiednio 0*C dla RH9X i -5*C dla RH01). Na oszronione powierzchnie kleje to już wyższa pułka, również cenowa np. RH03 i C2075n. Oczywiście wszystko zależy od tego, ile szronu jest na etykietowanej powierzchni. Jeśli jest go za dużo, to wtedy próbujemy przykleić etykietę do lodu a nie opakowania - w takim przypadku nawet te kleje nie będą działać.

 


 

KLEJE ZASTOSOWANIE: Etykiety naklejane na leki, farmaceutyki, stosowane w niskich temperaturach. Etykiety na produkty mrożone (etykiety produktów mrożonych) - z klejem do głębokiego mrożenia, stosowane w chłodniach w niskich tempertaturach, do zamrażania. Do etykiet mrożonych wykorzystywane są specjalnie do tego celu stworzone kleje :

do mrożenia (tańszy, suche powierzchnie, nie nadaje się do aplikacji w mroźni Rh1) 

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -5

- minimalna po etykietowaniu : -40

- maksymalna po etykietowaniu : +50

 

do głębokiego mrożenia (droższy, można aplikować w mroźni Rp48-C2075).

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -20 (na życzenie -25)

- minimalna po etykietowaniu : -40

- maksymalna po etykietowaniu : +70 (na życzenie +80)

 

na oszronione powierzchnie (najdroższy, do aplikacji w mroźni - Rh3-C2075).

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -25

- minimalna po etykietowaniu : -40

- maksymalna po etykietowaniu : +60

 

 

Klejem do mrożenia najtańszym jest Rh1 kauczukowy, który nadaje się do temperatur aplikacji -5, do suchej nie oszronionej powierzchni. Lepszym klejem jest klej akrylowy RP48 i dużo droższy Rh3 i c2075, który można aplikować na oszronione powierzchnie. 

 

 


 

STANDARDOWE ŁĄCZENIA

papier (standard) i folia (rzadkość)
Thermal TOP, Thermal ECO, Raflacoat, MC primecoat, Mc PrimeCoat FSC, Vellum Extra,

 

W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą:

Agnieszka Kacmarska
 , [NONE]
Michał Bartecki

 


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-53568


Rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie w sprawie informowaniu o żywności (UE) nr 1169/2011, które wchodzi w życie w dniu 13.12.2014 ustala, że "umieszczanie daty zamrożenia jest obowiązkowe jedynie w etykietowaniu opakowanego zamrożonego mięsa, opakowanych zamrożonych surowych wyrobów mięsnych i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołustwa. Państwa słonkowskie Unii mogą podjąć decyzję o objęciu tym wymogiem nieopakowanego zamrożonego mięsa, nieopakowanych surowych wyrobów mięsnych, i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołóstwa". Datę zamrożenia lub datę pierwszego zamrożenia należy wskazać w następujący sposób :

- poprzedza ja sformułowanie "Zamrożone dnia ...",

- sformułowaniu temu towarzyszy sama data lub odesłąnie do miejsca, gdzie data jest podana w etykietowaniu,

- data składa się z dnia, miesiąca i roku, w takiej kolejności oraz w niekodowanej formie, np. "Zamrożono dnia DD/MM/RRRR".

 

W nazwie środka spożywczego nalezy podać informacje o wodzie dodaneh w ilości przekraczającej 5 % masy gotowego produktu. Taka informacja ma pozwolić konsumentowi na natychmiastowe rozpoznanie takiej żywności. Nie ma wymogu podawania takiej informacji w przypadku żywności : kiełbaski, parówki, kaszanka, klopsy, pastet i pulpety mięsne / rybne.

 

W przypadku spożywczy w stanie stałym jest prezentowany w środku płynnym, poza masą / ilością netto należy również podać masę netto środka spożywczego po odsączeniu.

Popularne wymiary etykiet samoprzylepnych wykorzystywanych w warunkach niskich temperatur, do mrożenia:

- papierowe GLOSS : 101x101, 75x60, 80x100, 82x142, 84x114,

- papierowe termiczne TOP , 100x60, 32x20, 58x60, 68x45, 68x99, 70x100, 75x60, 80x81, 80x120, 90x60,

- papierowe termiczne ECO, 105x74, 60x82, 75x60.

Pierwszym najważniejszym kryterium jest w jakiej temperaturze etykiety będą oklejane a dopiero drugie w kolejności kryterium to w jakich temperaturach etykiety będą stosowane przez dłuższy czas. 

 

APLIKOWANIE W TEMPERATURACH UJEMNYCH : 


TEMP:min.etykietowania:-25℃,po etykietowaniu od -50℃ do +70℃. [kauczukowy mrożenie – C2075N]
TEMP:min.etykietowania:-20℃,po etykietowaniu od -50℃ do +80℃. [najlepszy na mrożenie C2020P, na oszronione powierzchnie] Wysoka odporność
TEMP:min.etykietowania:-20℃,po etykietowaniu od -40℃ do +80℃. [na mrożenie – RP48]
TEMP:min.etykietowania:-15℃,po etykietowaniu od -50℃ do +80℃. [Kauczukowy – S2045n]
TEMP:min.etykietowania:-15℃,po etykietowaniu od -50℃ do +120℃. [Kauczukowy – S2045n]
TEMP:min.etykietowania:-15℃,po etykietowaniu od -30℃ do +50℃. [odlepny – R5000n]

TEMP:min.etykietowania:-5℃,po etykietowaniu od -40℃ do +50℃. [kauczukowy mrożenie – RH1]
TEMP:min.etykietowania:-5℃,po etykietowaniu od -40℃ do +120℃. [Akrylowy – AP901]
TEMP:min.etykietowania:-5℃,po etykietowaniu od -40℃ do +50℃. [TYRE na opony RHT]
TEMP:min.etykietowania:-5℃,po etykietowaniu od -40℃ do +50℃. [Kauczukowy – FRUIT RH5F]

 

WIĘKSZOŚĆ materiałów powinna być bo takie jest zalecenie APLIKOWANIE W TEMPERATURACH POWYŻEJ ZERA STOPNI :

 

 

SĄ TEŻ TAKIE GDZIE ZALECA SIĘ APLIKACJI W TEMPERATURZE POWYŻEJ 5 STOPNI :

po etykietowaniu od -40℃ do +90℃. [mocny – S697] Zalecana kalka żywiczna SPECJALNA
po etykietowaniu od -40℃ do +70℃. [S8029]
po etykietowaniu od -40℃ do +200℃. [trudnozrywalny RC18]
po etykietowaniu od -40℃ do +100℃. [Akrylowy – AP904]
po etykietowaniu od -20℃ do 50℃. [kauczukowy – RH7]
po etykietowaniu od -20℃ do +80℃. [S9500 klej biodegradowalny] do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
po etykietowaniu od -20℃ do +80℃. [Na baniaki, do trudnych powierzchni, odporny chemicznie – S277 rozpuszczalnikowy na bazie kauczuku -napełnianie na zimno]
po etykietowaniu od -20℃ do +80℃. [Akrylowy – S2000n]
po etykietowaniu od -20℃ do +80℃. [Akrylowy – RP537]
po etykietowaniu od -20℃ do +80℃. [Akrylowy - S692n]
po etykietowaniu od -20℃ do +60℃. [RP45 wodnozmywalny]
po etykietowaniu od -20℃ do +100℃. [RPA4 do arkuszy]
po etykietowaniu od -20℃ do +100℃. [na baniaki kable RPFH]
po etykietowaniu od -20℃ do +100℃. [Akrylowy – RP37] przyczepność 10n. Zalecana kalka żywiczna B13
po etykietowaniu od -20℃ do +100℃; [RPA2]
po etykietowaniu od -15℃ do +100℃. [odlepny – AR805]
po etykietowaniu od -10℃ do +80℃. [odlepny – RR23] przyczepność 5n
po etykietowaniu od -10℃ do +80℃. [odlepny – RR28]
po etykietowaniu od -10℃ do +80℃. [3krotnie odlepny – C3]
po etykietowaniu od -20℃ do +50℃. [kauczukowy – RH7]
po etykietowaniu od -20 do +80. [Na baniaki – RP670]

 

SĄ TEŻ TAKIE GDZIE ZALECA SIĘ APLIKACJI W TEMPERATURZE POWYŻEJ 10 STOPNI :

po etykietowaniu [TC-TYRE RP2001]

po etykietowaniu od 0℃ do +120℃. [odlepny – RC12]
po etykietowaniu od 0℃ do +120℃. [Akrylowy – S7000]
po etykietowaniu od -40℃ do +100℃. [Specjalny – RP31 / PURUS]
po etykietowaniu od -10℃ do +80℃. [Akrylowy – RP74]

 

DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ  można stosować kleje :

1. S2800 - na mięso do naklejania bezpośrednio na, 

2. RP36fg i RP36ml - akrylowy do kontaktu z żywnością tłusta bezpośrednio

3. RH5F fruit i Rp1001, klej nazywany klejem na opony, odmiana z certyfikatem, do bezpośredniego kontaktu

4. s9500 klej biodegradowalny (test),

5. S2045n kauczukowy i do żywności, do niskich temp., FH21, RH9, do kontaktu pośrednio,  

6. RH9F , RH9L, RHR5, 

7. C2075n, na mrożenie do głębokiego mrożenia, Rp48, RH1, Rh3, pośrednio,

8. s697

9. S2030 do wina

10. odlepne RC10, RR21, RR23, RR22, RR28,

11. Wodnorozpuszczalne RP45,

12. Na wódki RP74, 

13. Na arkusze A4 - RPAF, RPA4,  S2012

14. S2000n akrylowy standard, s692n standard, AP901, Rp37, RP51, RP537,

15. S7000er pośredni kontakt

16. s692

17. s2065

 

W przypadku oszronionych powierzchni rekomendowanym klejem jest C2075N, który posiada temperaturę aplikacji -25 st.C. Oczywiście mówimy tu o aplikacjach spożywczych.
W przypadku aplikacji farmaceutycznych będą to kleje C2050P oraz S2196.

EKOland

Ekoland - znak ekologiczny najlepiej rozpoznawalny w Polsce symbol przeznaczony dla ekologicznej żywności. Przyznaje go Polskie Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Gospodarstwa, które ubiegają się o przyznanie oznaczenia ekologicznego muszą spełnić szereg kryteriów, m.i n.: użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, planować wypas zwierząt tak, aby nie zagrażał on ptakom łąkowym i cennym gatunkom roślinności dzikiej, a także chronić glebę i wodę. Gospodarstwa ekologiczne, które chcą posługiwać się znakiem ekologicznym Ekolandu nie mogą też produkować żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).

etykiety mrożonki - 4

TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- papier, karton

- szkło

- folia PP, PE, PET

- plastik PP, PE, PET

- metal

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni), (nie są przeznaczone do takich zastosowań)

- podpalanie (wysoka temp.), (nie są przeznaczone do takich zastosowań)

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju

- odporność na alkohole i benzyny,

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.