
Etykiety bezklejowe
Etykiety służą do przenoszenia informacji oraz do jednoznacznej identyfikacji produktu. Wykorzystywane są głównie w celach marketingowych. Są kolokwialnie nazywane "naklejkami, nalepkami" lecz jest to określenie mylące gdyż etykiety wcale nie muszą być samoprzylepne, mogą nie zawierać kleju. Posiadają różne rozmiary i kształty. Różnią się materiałem z którego są wykonane.
Etykiety z TWORZYWA - 05, Etykiety na MATERIAŁ - 20

Etykiety dla ogrodnictwa, ogrodnicze do oznaczania roślin. Do grupy tych etykiet zaliczamy:
- PRZYWIESZKI, etykiety foliowe typu przywieszka itd.
Charakteryzują się tym, że informacje na nich zawarte są trwałe i odporne na czynniki atmosferyczne oraz tarcie. Są to etykiety bezklejowe z odpowiednim wycięciem i perforacją, która służy do odzierania ich od siebie. Ze względu na przepisy stosuje się tzw. PASZPORTY ROŚLIN.
PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Zawieszki FruitTag służą do znakowania produktów spożywczych : warzyw i owoców, w branży spożywczej. Są wykonane z laminatu w ktorym jedna z warstw jest termiczna do drukarek etykiet i maszyn klispujących - pakujących w worki raszlowe. FruitTagi to bardzo mocne etykiety bezklejowe, nawinięte na rolkach. Kształt ich formowany jest przy użyciu specjalnych wykrojników, i może być dowolny. Przywieszki te wykonane są z 2 warstw, specjalnego materiału - folii polipropylenowej i papieru termicznego. FruitTag nazwane równiez WineGLASS posiadają atest do kontaktu z żywnością. Fruit Tagi mogą być zadrukowane techniką fleksograficzną UV. Warunkiem koniecznym jest użycie specjalnych farb do kontaktu z żywnością, która ma niską migrację. Warstwa termiczna przywieszki umożliwia klientom dodrukowywanie dodatkowych informacji o produkcie na drukarce termicznej (data ważności, partia seria towaru, odmiana). Wadą i ograniczeniem etykiety jest warstwa termiczna, przez którą należy unikać wilgoci i wystawiania na światło słoneczne, ponieważ spowoduje to żółknięcie papieru. Drukarnia BART stara się by dostarczony produkt był najwyższej jakości, z jak najmniejszą ilość łączeń wstęgi.
ZASTOSOWANIE FRUITTAGÓW : Przeznaczone dla przemysłu spożywczego. Najczęściej spotykana jest jako etykieta do czosnku, cebuli, warzyw i owoców. Dzięki swojej naturalenej wytrzymałości może pełnić funkcję uchwytu do noszenia. Na Fruittagach najczęściej wykonuje się nadruk : logo firmy , nazwą produktu, certyfikaty np. produkt polski i eko euroliść, dane producenta dane do korespondencji.
SPECYFIKACJA MATERIAŁU WIERZCHNIEGO (czytaj więcej)
1. CHARAKTYRYSTYKA : Chemi termiczny papier. Trwały. Laminowany folią MOPP (fibrylowaną) lub standardową, która gwarantuje wytrzymałość i odporność na rozdzierania. Materiał termiczny ECO (tańszy) lub TOP (droższy) zabarwia się na kolor czarny.
2. ZASTOSOWANIE : Znakowanie produktów informacjami zmiennymi. W suchych warunkach. Tam gdzie ważna jest odporność na rozdzierania. Do ręcznego i automatycznego znakowania.
3. GRAMATURA : 180 g/m2
4. GRUBOŚĆ : 220-230 um
5. MOŻLIWOŚCI : Warstwa foliowa zapewnia ochronę przed rozdarciami.
PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Etykiety tekturowe tzw. bilety i kartoniki. Są to etykiety papierowe bez kleju, o określonej gramaturze. Kształty etykiet tekturowych zależą od odpowiedniego wykrojnika, noża wycinającego. Jego zadaniem jest wykonanie nacięć bocznych w celu synchronizacji odstępu etykiet oraz wykonanie odpowiednich perforacji, które pomagają w udzieraniu, odrywaniu od siebie kolejnych etykiet. Kartoniki czyli etykiety tekturowe stosowane są jako bilety wstępu i karnety do obiektów rekreacyjnych i sportowych. Wykorzystywane są na : wyciągach narciarskich, stadionach, imprezach sportowych, lub w ośrodkach kultury, kinach, klubach, teatrach. Bilety z wielokolorową grafiką świadczą nie tylko o wysokim poziomie estetycznym organizatora imprezy ale o stylu i charakterze.
DRUK NA DRUKARCE - TTR (czytaj więcej)
SPECYFIKACJA FastWeb (czytaj więcej)
1. CHARAKTYRYSTYKA : powlekana z obu stron tektura błyszcząca. Posiada certyfikat PEFC.
2. ZASTOSOWANIE : Metki odzieżowe, przywieszki, zawieszki na butelki, kupony, materiały reklamowe, etykiety różnej sztywności
3. GRAMATURA : 350 g/m2
4. GRUBOŚĆ : 280 um
5. MOŻLIWOŚCI : Druk fleksograficzny, ograniczone możliwości druku termotransferowego.
SPECYFIKACJA Transfer 170 - 220 (czytaj więcej)
1. CHARAKTYRYSTYKA : Bezdrzewny, matowy karton, obustronnie podwójnie powlekany.
2. ZASTOSOWANIE : Do zastosowąń ogólnych. Druk termotransferowy. Etykietowanie w suchych warunkach. Przywieszki. Bilety.
3. GRAMATURA : 170-220 g/m2
4. GRUBOŚĆ : 145-230 um
5. MOŻLIWOŚCI : Druk fleksograficzny, lakierowanie UV, druk termotransferowy.
SPECYFIKACJA Thermal 170 (czytaj więcej)
1. CHARAKTYRYSTYKA : powlekana na stronie wierzchniej, odporny na działanie wilgoci, chemitermiczny karton. Powleczony pigmentem na stronie spodniej do poprawy możliwości zadruku.
2. ZASTOSOWANIE : Etykietowanie w suchych warunkach. Przywieszki, etykiety na półki. Bilety wstępu, bilety parkingowe.
3. GRAMATURA : 182 g/m2
4. GRUBOŚĆ : 183 um
5. MOŻLIWOŚCI : Druk fleksograficzny, lakierowanie UV, druk termotransferowy. Przechowywać w stałej temperaturze w ciemnym pomieszczeniu. Unikać wilgoci i bardzo wysokiej temperatury.
Przykład drukowania drukarką etykiet TSC z obcinarką na kartonikach z perforacją. Drukowanie biletów:

Etykiety bezklejowe foliowe do przemysłu mięsnego, służą do znakowania wyrobów mięsnych. Mogą być kolorowe lub proste białe z nadrukiem czarnym spersonalizowanym. Dostarczane są w rolkach. Materiały z których wytwarzane są etykiety mają odpowiednie atesty do pośredniego lub bezpośredniego kontaktu z żywnością. Ważne jest by nadruk na etykietach spełniał wymagania prawne. Znakowanie żywności jest konieczne ze względów a obowiązek dostarczenia konsumentowi rzetelnej informacji o produktach znajdujących się w sprzedaży. Dla klienta etykieta stanowi przede wszystkim źródło ważnych informacji o jakości danego środka spożywczego. Nabywca powinien na podstawie treści zamieszczonej na opakowaniu bądź etykiecie dokonać świadomego wyboru artykułu odpowiadającego jego wymaganiom. Oznakowanie miesa i wyrobów miesnych pełni wiele funkcji m.in. służy do identyfikacji produktu, a także do jego promocji. Co więcej dostarcza informacji jakości i wartości danego środka spożywczego. Informacje umieszczone na etykiecie produktów, w tym mięsa i produktów mięsnych muszą być wyraźne, przejrzyste i zrozumiałe dla każdego (nie mogą wprowadzać w błąd). Powinny być również trwałe. Dodatkowo w przypadku artykułów importowanych, oprócz oznaczeń właściwych dla kraju pochodzenia, muszą pojawić się odpowiednie oznaczenia w języku polskim. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają najważniejsze informacje niezbędne (masa danego produktu). Często są wykorzystywane w specyficznych warunkach (wyższa wilgotność, niższa temperatura) dlatego należy używać specjalnych dedykowanych do tego celu materiałów.
ZASTOSOWANIE ETYKIET i PRAWO (czytaj więcej)
PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Etykiety tekstylne - wszywki z materiału typu NYLON, dla branży odzieżowej. Najpopularniejszym materiałem wykorzystywanym do oznaczenia odzieży, wyrobów tekstylnych, obuwia jest NYLON. Drukarki termotransferowe mogą drukować na nylonie choć nie są to urządzenia "Stricte" przeznaczone do tego celu. Wysoka jakość materiałów i dobre przyjmowanie druku gwarantuje odporność na pranie i prasowanie. Wszywane następnie do odzieży, służą jako przepisy prania, składy surowcowe, rozmiarówki i wszywki z danymi producenta. Nylon oraz satyna dostarczane są klientom w rolkach jako wstęga o określonej szerokości, które zadrukowuje się w dowolnej długości. Najczęściej szerokości nylonu wahają się między 10mm a 100mm. Standardowym kolorem nylonu jest biały. Przy dużych nakładach można również farbować nylon na dowolny inny kolor. W celu ułatwienia druku i obsługi wstęg nylonowych wykorzystuje się drukarki etykiet z wbudowaną obcinarką przemysłowe lub rzadziej drukarki biurkowe/uniwersalne z gilotyną nożycową (mniejsza dokładność cięcia i gorsza jakość).
DRUK TTR DRUKARKĄ ETYKIET (czytaj więcej)
PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)

Zawieszki metki do biżuterii etykiety jubilerskie. Najczęściej służą do znakowania danej marki jubilerskiej, ale również do zapisu lub nadruku ceny. Nawinięte na rolkach, każda sztuka jest połączona z kolejną perforacją która służy do odrywania. Najczęściej wykonane z grubszego kartonika z gramatury 200 lub 220 termotransferowego lub termicznego. Mogą być zadrukowane monochromatycznie czarnymi napisami, lub innymi np. złotymi w technice FLEKSOGRAFICZNEJ.
Mogą na życzenie Klienta posiadać otwór, wypchnięty lub na mostku. Ze względu na bardzo małe rozmiary przed zamówienie należy zapytać o minimalne nakłady zamówienia.

Technologii formowania wtryskowego, to technologia wtapiania etykiet In - Mold (IML) jest oszczędnym rozwiązaniem do dekorowania pojemników i pokrywek z tworzyw sztucznych. Etykiety IML dostarczane są w postaci stosów nie roli, nie zawierają kleju. Polega na łączeniu etykiety z opakowaniem bezpośrednio w trakcie procesu produkcyjnego opakowania. Łączenie odbywa się na specjalnej maszynie. Wówczas etykiety łączą się z opakowaniem w formie płynnej. Zarówno opakowanie jak i etykiety są wykonane z tego samego materiału jakim jest polipropylen. Etykiety muszą charakteryzować się odpowiednim poziomem przewodzenia ciepła, przenikalności powietrza, sztywnością. Najważniejsza jest elektrsostatyka. Są to etykiety foliowe białe lub bezbarwne przezroczyste najnowszej generacji, choć na rynku już jakiś czas istnieją. Zarówno proces łączenia etykiet z opakowaniem jak i zadrukowanie etykiet w drukarni etykiet jest procesem skomplikowanym. Muszą być spełnione liczne wymagania techniczne. Etykiety wraz z opakowaniem nadają się do recyklingu. Ze względu na proces zgrzewaniana, poddawania opakowania i etykiety temperaturom pomiędzy 200-240 stopni Celsjusza należy korzystać ze specjalnych materiałów, by uzyskać najwyższą jakość nadruku na folii PP. Folia nie może ulec uszkodzeniu podczas produckji opakowań. Inaczej niż etykiety samoprzylepne, są zintegrowane w taki sposób, że stają się niemożliwe do oddzielenia od opakowania.
PORADY MERYTORYCZNE (rozwiń listę SPECJALISTÓW)