Etykiety klejone bezpośrednio na żywność
Klej ten jest nowością na rynku. Etykiety z tym klejem najczęściej naklejane są bezpośrednio na Tusze zwierzęce. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają specjalny materiał wierzchni i klej, który został specjalnie zaprojektowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością suchą, wilgotną i tłustą. Klej ten występuje w konfiguracji z materiałem wierzchnim specjalnie do tego celu przeznaczonym. Zawiera certyfikaty ISEGA i spełnia normy EN 1230-2 (test Robinsona na bezsmakowość). Jest to specjalny, akrylowy klej na bazie wody. Dostawca surowca zapewnia 2 lata gwarancji, w utrzymanych warunkach w temp. pokojowej.
UWAGA : Testy etykiet należy przeprowadzać w rzeczywistych warunkach użytkowania.
CERTYFIKATY : Centrum badań ISEGA przyznało klejowi aprobatę zgodnie z wymogami unijnymi na bezpośredni kontakt z suchą, wilgotną oraz nietłustą żywnością oraz taką żywnością tłustą, której czynnik redukcyjny wynosi minimum 2. Ponadto powyższy produkt może być wykorzystywany do etykietowania opakowań żywności dla niemowląt i dzieci. Zgodnie z regulacjami FDA klej może wchodzić w bezpośredni kontakt z żywnością suchą lub musi byc oddzielony barierą funkcjonalną. ISEGA posiada akredytację EN ISO 17025 na analitykę oraz EN 45011 na certyfikację.
TEMPERATURY : - minimalna etykietowania : -15 - minimalna po etykietowaniu : -50 - maksymalna po etykietowaniu : +70
W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą: - Bartecki Michał,
|
Napisz e-mail z zapytaniem Formularz Tel. +48 61-28-53568
TESTY :
0. Naklejanie na powierzchnie :
- na żywność
- papier, karton (to niebezpośredni kontakt z żywnością)
- folia PP, PE, PET (to niebepośredni kontakt z żywnością)
1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału
2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem
3. Odporność na wysoką temperaturę :
- słońce (30-40 stopni), (nie stosuje się)
- podpalanie (wysoka temp.), (nie stosuje się)
4. Odporność na niską temperaturę :
- lodówka
- zamrażarka
- głębokie mrożenie
5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :
- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju
- odporność na alkohole i benzyny, (nie stosuje się)
- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.