Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety klejone bezpośrednio na żywność


Klej ten jest nowością na rynku. Etykiety z tym klejem najczęściej naklejane są bezpośrednio na Tusze zwierzęce. Pełnią funkcję informacyjną. Zawierają specjalny materiał wierzchni i klej, który został specjalnie zaprojektowany do bezpośredniego kontaktu z żywnością suchą, wilgotną i tłustą. Klej ten występuje w konfiguracji z materiałem wierzchnim specjalnie do tego celu przeznaczonym. Zawiera certyfikaty ISEGA i spełnia normy EN 1230-2 (test Robinsona na bezsmakowość). Jest to specjalny, akrylowy klej na bazie wody. Dostawca surowca zapewnia 2 lata gwarancji, w utrzymanych warunkach w temp. pokojowej.

 

UWAGA : Testy etykiet należy przeprowadzać w rzeczywistych warunkach użytkowania.

 


 

CERTYFIKATY :

Centrum badań ISEGA przyznało klejowi aprobatę zgodnie z wymogami unijnymi na bezpośredni kontakt z suchą, wilgotną oraz nietłustą żywnością oraz taką żywnością tłustą, której czynnik redukcyjny wynosi minimum 2. Ponadto powyższy produkt może być wykorzystywany do etykietowania opakowań żywności dla niemowląt i dzieci. Zgodnie z regulacjami FDA klej może wchodzić w bezpośredni kontakt z żywnością suchą lub musi byc oddzielony barierą funkcjonalną. ISEGA posiada akredytację EN ISO 17025 na analitykę oraz EN 45011 na certyfikację.

 

TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -15

- minimalna po etykietowaniu : -50

- maksymalna po etykietowaniu : +70

 


 

W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą:

- Bartecki Michał,


[NONE]


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-53568


TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- na żywność

- papier, karton (to niebezpośredni kontakt z żywnością)

- folia PP, PE, PET (to niebepośredni kontakt z żywnością)

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni), (nie stosuje się)

- podpalanie (wysoka temp.), (nie stosuje się)

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju

- odporność na alkohole i benzyny, (nie stosuje się)

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.