Drukarnia Fleksograficzna
Etykiety bezklejowe

Etykiety z klejem na mrożenie


1. OGÓLNIE WSTĘP :
- Etykiety samoprzylepne z klejem na mrożenie, przeznaczone są do aplikowania na produkty mrożone. Naklejki te zawierają specjalny klej do mrożenia (tańsze) i do głębokiego mrożenia (droższe).
Etykiety na mrożenie najczęściej posiadają klej kauczukowy, a do bardzo głębokiego mrożenia super mocny specjalny klej akrylowy. Oba kleje posiadają znacznie zwiększoną przylepność początkową.
- Najczęściej etykiety nawinięte są na rolkach.  Takie materiały standardowo na arkuszach nie występują.


2. ZASTOSOWANIE KONSTRUKCJE z MATERIAŁEM WIERZCHNIM:
Często kleje do mrożenia występują w konfiguracji z droższym papierem termicznym TOP (odpornym na zarysowania) i tańszym termicznym ECO. Użycie papieru termotransferowego półbłyszczącego GLOSS (potrzeba kalki barwiącej), zapewnia wyższą odporność na wilgoć.
Etykiety termiczne ECO przeznaczone są do krótkotrwałych aplikacji na dane towary, nie odznaczają się długą żywotnością. Etykiety termiczne TOP z warstwa ochronną stanowiącą barierę przeciw tłuszczom oraz wilgoci przeznaczone są do aplikowania na towary, które wymagają mocnych etykiet żywo odwzorowujących kolory. Powierzchnia TOP wyróżnia się długą trwałością.


3. ZASTOSOWANIE  - CEL:
Znajduje zastosowanie wszędzie tam gdzie od etykiet wymagana jest odporność na niską temperaturę.
Wykorzystywane są w przemysle spożywczym z produktami przechowywanymi w warunkach niskiej temperatury (najczęściej poniżej 0 stopni C).
Ze względu na specyfikę stosowanych opakowań leków i środków ratujących życie także do ich etykietowania używane są specyficzne rodzaje etykiet do niskich temperatur. Takie etykiety naklejane są na tzw. materiały specjalne, opakowania giętkie, używane w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności, do zamrażania.
Maksymalna temperatura po etykietowaniu nie powinna przekraczać 50 stopni, oznacza to, że nie nadają się na słońce, klej pod wpływem temperatury jest topliwy.
Mają zapewnić czytelność i trwałość przez pewien okres. Produkty spożywcze w lodówkach nie są przechowywane wiele lat.
Wielkość etykiety zależna jest od oznakowywanego produktu.
Kleje I materiały wierzchnie posiadaja certyfikaty do kontaktu z żywnością.


4. KONKETNIE ZASTOSOWANIE DO NAKLEJANIA Do powierzchni : folii, worków foliowych


5. WAŻNE PYTANIA :
Jest to materiał specjalistyczny, przy doborze konkretnego rodzaju kleju potrzebne są informacje :
- na jakie materiały ma być aplikowana etykieta, czy jest aplikowana na opakowanie czy bezpośrednio na produkt spożywczy np. Półtusze, czy wymagany jest konkretny atest
- jakie mają być materiały  wierzchnie - papier termiczny czy termotransferowy,
- w jakich warunkach i temperaturze etykieta będzie aplikowana i przetrzymywana (zakres temperatur),
- Czy ma być odporna na wodę, wilgoć, czy też wilgotność będzie niska ?


6. UWAGA. GDZIE SIĘ NIE STOSUJE etykiet do mrożenia :
- Tam gdzie narażone są na dlugotrwałe oddziaływanie słońca, Nie należy ich poddawać bezpośredniemu działaniu światła UV lub wysokiej temperatury przez dłuższy czas.
- Wiele zależy od PODŁOŻA OKLEJANEGO : Kleju nie zaleca się do aplikacji na powierzchnie zakrzywione, brzegi opakowąń.
- Ważne jest czy na klej będą oddziałaywać środki chemiczne ?  Tłuszcze ?


7. NADRUK:
Technika ich zadruku jest dowolna poza fleksografią może to być również  termotransfer, zadruk na drukarce etykiet.

 


 

ZASTOSOWANIE : Wykorzystywane są w przemysle spożywczym z produktami przechowywanymi w warunkach niskiej temperatury (najczęściej poniżej 0 stopni C). Ze względu na specyfikę stosowanych opakowań leków i środków ratujących życie także do ich etykietowania używane są specyficzne rodzaje etykiet do niskich temperatur. Takie etykiety naklejane są na tzw. materiały specjalne, opakowania giętkie, używane w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności, do zamrażania. Maksymalna temperatura po etykietowaniu nie powinna przekraczać 50 stopni, oznacza to, że nie nadają się na słońce, klej jest pod wpływem temperatury jest topliwy. Różnica między klejem do mrożenia i do głębokiego mrożenia polega na tym, że klej do GŁĘBOKIEGO mrożenia stosuje się do aplikacji etykiet w mroźniach/lodówkach. Najlepiej przetestować próbki. Na oszronione powierzchnie - lód - nic się nie przykleja. 

 

Jeśli mówimy "klej do głębokiego mrożenia", to oznacza to klej, z którym etykiety można aplikować w temperaturze do -20*C, a wytrzymuje do -40*C. Czyli kluczowa jest tu temperatura aplikacji. Zwykłe kleje kauczukowe (RH9X, RH01, FH21, S2045n) też powinny się dobrze trzymać w temperaturze -40*C, ale nie można ich w tak niskiej temperaturze aplikować (odpowiednio 0*C dla RH9X i -5*C dla RH01). "Na oszronione powierzchnie" kleje to już wyższa półka, również cenowa np. RH03 i C2075n. Oczywiście wszystko zależy od tego, ile szronu jest na etykietowanej powierzchni. Jeśli jest go za dużo, to wtedy próbujemy przykleić etykietę do lodu a nie opakowania - w takim przypadku nawet te kleje nie będą działać.

 


 

Na życzenie klienta wysyłamy darmowe próbki naszych towarów dzięki czemu można ocenić ich jakość wykonania. Przede wszystkim próbki pozwalają ocenić możliwości danego produktu.

 


 

STANDARDOWE ŁĄCZENIA

papier (standard) i folia (rzadkość)
Thermal TOP, Thermal ECO, Raflacoat, MC PRIMECoAT, VELLUM EXTRA, [NONE][MOVIE], klej Gloss RH1, Gloss RP48, Mc Primecoat C2075n ,  Thermal TOP Rh1 , Thermal TOp Rp48, rzadziej stosowany jest Gloss Rh3 

 

 

W razie pytań, nasi eksperci służą pomocą:
Bartecki Michał,

Agnieszka Kacmarska,


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-53568


SPECYFIKACJA - NA MROŻENIE :

1. CHARAKTYRYSTYKA : Kauczukowy, topliwy, na mrożenie (tańsze) - Rh1

2. ZASTOSOWANIE : Zalecany w stosowaniach w warunkach chłodniczych, na powierzchniach wilgotnych. Wysoka przylepność początkowa. Po etykietowaniu bardzo dobrze zachowuje sie w niskich temperaturach. Różnica między klejem do mrożenia a do głębokiego mrożenia polega na tym, że etykiety do GŁĘBOKIEGO mrożenia można etykietować aplikować w mroźniach/lodówkach. Ten klej niestety nie nadaje się do etykietowania w mroźniach poniżej -5 stopni. 

3. MOŻLIWOŚCI : Certyfikat do bezpośredniego kontaktu z artykułami żywnościowymi (suchą, wilgotną i nietłustą). Nie nadaje się do etykietowania PVC. 

4. TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -5

- minimalna po etykietowaniu : -40

- maksymalna po etykietowaniu : 50 (takie etykiety nie nadają się na słońce, klej jest pod wpływem temperatury topliwy)

 

SPECYFIKACJA - DO GŁĘBOKIEGO MROŻENIA :

1. CHARAKTYRYSTYKA : Akrylowy specjalny na bazie wody do bardzo głębokiego mrożenia (droższe) akrylowy Rp48, kauczukowy C2075, najdroższy kauczukowy RH3

2. ZASTOSOWANIE : Zalecany w stosowaniach w warunkach bardzo chłodnych, na powierzchniach wilgotnych. Po etykietowaniu bardzo dobrze zachowuje sie w niskich temperaturach. Niestety stwarza problemy przy przetwarzaniu, nie powinien być stosowany w warunkach powyżej temperatury pokojowej +20. Może pojawić się wypływanie kleju. Różnica między klejem do mrożenia i do głębokiego mrożenia polega na tym, że klej do GŁĘBOKIEGO mrożenia stosuje się do aplikacji etykiet w mroźniach/lodówkach. Czyli ten klej jak najbardziej się nadaje do stosowania na zmrożone produkty. Najlepiej przetestować próbki. Na oszronione powierzchnie - lód - nic się nie przykleja. 

3. MOŻLIWOŚCI : Nie nadaje się do klejenia na powierzchnie zakrzywione. Certyfikat do bezpośredniego kontaktu z artykułami żywnościowymi (suchą, wilgotną i tłustą). 

4. TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : -20 (na życzenie -25)

- minimalna po etykietowaniu : -40 (na życzenie -50) 

- maksymalna po etykietowaniu : 60 (na życzenie +70)

 

ZASTOSOWANIA : 

Zalecany w stosowaniach w warunkach bardzo chłodnych.

Na powierzchniach wilgotnych.

Wysoka przylepność początkowa.

Po etykietowaniu bardzo dobrze zachowuje sie w niskich temperaturach.

Do zamrażania, mrożenia, niskich temperatur

 

Przeznaczone są do produktów spożywczych, a ich treść jest regulowana przez rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zgodnie z rozporządzeniem należy na etykietowanych produktach wyrobach zamrożonych zamieszczać datę zmrożenia. Datę zamrożenia należy podać, używając sformułowania "Zamrożone dnia ...".

Należy podać albo datę albo miejsce na opakowaniu, gdzie znajduje się ta informacja. W przypadku produktów zamrożonych trzeba koniecznie podać informację także na temat wody dodanej do produktu, jeśli jej ilość przekracza 5% masy mrożonego produktu.

W przypadku oszronionych powierzchni rekomendowanym klejem jest C2075N, który posiada temperaturę aplikacji -25 st.C. Oczywiście mówimy tu o aplikacjach spożywczych.
W przypadku aplikacji farmaceutycznych będą to kleje C2050P oraz S2196.

RH9 papier, RsssssH1 papier, RP48 papier, C2075 papier, RP1002 papier, FastTyre papier TS79 (oszronione worki)

TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- papier, karton

- szkło

- folia PP, PE, PET

- plastik PP, PE, PET

- metal

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni), (nie są przeznaczone do takich zastosowań)

- podpalanie (wysoka temp.), (nie są przeznaczone do takich zastosowań)

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju, (nie stosuje się)

- odporność na alkohole i benzyny,

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.