Drukarnia Fleksograficzna

Etykiety z klejem do wina


Etykiety do znakowania butelek wina. Najczęściej zawierają dedykowany do aplikacji na wina klej. Kauczukowy. Etykiety mogą być produkowane metodą offsetową arkuszowo lub na roli fleksograficznie. Drukarnia BART produkuje naklejki metodą fleksograficzną. Etykiety nawijane są na rolki. Do wyboru są różne materiały w konfiguracji z odpowiednim klejem. Kleje akrylowe zapewniają wyższą szybkość i łatwość przetwarzania. Szybsze etykietowanie na etykieciarkach aplikatorach etykiet. Kauczukowe kleje za to lepiej zachowują się w niskich temperaturach i warunkach podwyższonej wilgotności. Takie warunki są dość częste przy rozlewaniu win. Lepsza jest odporność na tzw. "kubełek lodu", czyli przechowanie butelki wraz z etykietą w lodzie przez kilka godzin.

 

KLEJ DO WIN STANDARDOWY

1. CHARAKTYRYSTYKA - Kauczukowy

2. ZASTOSOWANIE - Wysoka przylepność początkowa do wilgotnych powierzchni butelek

3. TRWAŁOŚĆ - 2 lata

4. MOŻLIWOŚCI - Przechowywać w temperaturze pokojowej 20-24 stopni. Posiada certyfikat ISEGA do kontaktu z żywnością.

5. TEMPERATURY - 

- minimalna etykietowania : -5

- minimalna po etykietowaniu : -20

- maksymalna po etykietowaniu : 70

 

KLEJ ZMYWANY WODĄ O ODCZYNIE ZASADOWYM

1. CHARAKTYRYSTYKA - Akrylowy, Na bazie wody

2. ZASTOSOWANIE - Zmywanie Gorącą wodą (70-80°C) o odczynie zasadowym. Czas zmywania zależy od rodzaju etykietowanej powierzchni. Klej trwały zaprojektowany do etykietowania wina. Klej ten ma także dobrą odporność na wodę oraz sprawdza się przy przechowywaniu butelek w pojemnikach z lodem.

3. TRWAŁOŚĆ - 2 lat, 

4. MOŻLIWOŚCI - Zaleca się wcześniejsze testy właściwości zmywania zarówno dla pustych, jak i zadrukowanych etykiet. Aby zapewnić optymalne przyleganie, butelki muszą być suche i czyste. Sztywność etykiety ma wpływ na unoszenie się rogów etykiety.

5. TEMPERATURY - 

- min. etykietowania : 5

- min. po etykietowaniu : -20

- maks. po etykietowaniu : 80 

 

PORADY FACHOWCA

Bartecki Marek i Michał

[TEST][MOVIE]


Napisz e-mail z zapytaniem    Formularz    Tel. +48 61-28-58560


Specjalny KLEJ na opakowania :

 

SPECYFIKACJA - KLEJE ZMYWALNE WODĄ Z OPAKOWAŃ (czytaj więcej)

1. CHARAKTYRYSTYKA : Akrylowy, zawiesina wodna

2. ZASTOSOWANIE : Dwa rodzaje klejów : A). Do aplikacji, gdzie stosowane sa etykiety zmywalne woda. Do zmywania przy użyciu gorącego alkalicznego roztworu wodnego, ale również przy zastosowaniu czystej, gorącej wody

3. TRWAŁOŚĆ : 6 msc.

4. MOŻLIWOŚCI : Do etykietowania plastikowych powierzchni tj. plastikowe pudelka i kontnery. W zastosowaniu w branzy logistycznej oraz w handlu detalicznym. Czas zmywania w znacznym stopniu zależy od właściwości absorpcji wody papierowego materiału wierzchniego. Pełny zadruk, lakierowanie i foliowanie ma wpływ na właściwości zmywania. Istnieje ryzyko, że właściwości zmywalne zostaną ograniczone w przypadku, gdy etykiety były przechowywane w wysokiej temperaturze, w warunkach wilgotności lub były wystawione na promieniowanie UV (w warunkach zewnętrznych) przez dłuższy okres czasu.

5. TEMPERATURY : 

- minimalna etykietowania : 5

- minimalna po etykietowaniu : -20

- maksymalna po etykietowaniu : 60

TESTY :

0. Naklejanie na powierzchnie :

- szkło

- plastik PP, PE, PET

1. Odporność nadruku Flekso lub Termotransferowego, tarcie, chłonność materiału

2. Odporność fizyczna, rozdzieranie materiału, marszczenie się materiału, aplikowanie aplikatorem

3. Odporność na wysoką temperaturę :

- słońce (30-40 stopni),

- podpalanie (wysoka temp.),

4. Odporność na niską temperaturę :

- lodówka

- zamrażarka

- głębokie mrożenie

5. Różne konstrukcje z klejami, właściwości klejów :

- odlepność, naklejanie na powierzchnie zakrzywione, zostawianie śladów kleju

- odporność na alkohole i benzyny,

- odporność na tłuszcze, kontakt z żywnością.


BART OCENA wart. etykiet (poglądowa) :

Papier BŁYSK, klej na WINA : 

Papier LEPSZY BŁYSK, k. na WINA : 

Papier Srebrny, k. standard : 

Papier Złoty, k. standard : 

Papier Złoty, k. na WINA : 

FOLIA Złota, k. standard : 

FOLIA Złota, k. na WINA :